Ως άσκηση πιέσεων προς την Αθήνα, ώστε να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υποχωρήσεις, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σχόλια και δηλώσεις – φωτιά από ευρωπαίους αξιωματούχους αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου εκφράζει την πεποίθησή του ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης» αναφέροντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών».
Το χτύπημα που δέχτηκε από τους έξω το Μαξίμου ήταν χθες τριπλό, με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώνει πως εάν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα δεν θα πάρει την επόμενη δόση και την «Bild» να εμφανίζει ρεπορτάζ με θέσεις που φέρεται να πρεσβεύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη λογική ή ΔΝΤ ή Grexit. Eπιπλέον, το Bloomberg υποστήριζε σε δημοσίευμά του ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με νέα του επιστολή προς το Eurogroup ομολογεί ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο το 1/3 των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Κυβερνητικά στελέχη συνιστούν ψυχραιμία και επιβεβαιώνουν πως το Μαξίμου πιστεύει ότι στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, θα εξαχθούν καταλυτικά συμπεράσματα για τις προθέσεις του Ταμείου. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εξηγεί προς «ΤΑ ΝΕΑ» πως η δήλωση Ρέγκλινγκ θα μπορούσε να διαβαστεί και ανάποδα, δηλαδή ότι δεν χρειάζεται το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση κι ότι θα αρκούσε η παρουσία του ως τεχνικού συμβουλίου.
ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ. Οπως εξηγεί η ίδια πηγή, η κυβέρνηση δεν έχει σ’ αυτήν τη φάση άλλη επιλογή από το να περιμένει την ερχόμενη Δευτέρα να συνεδριάσει το ΔΣ του Ταμείου, το οποίο ως γνωστόν έχει αναπτύξει την άποψη ότι ακόμη κι αν ληφθούν προληπτικά μέτρα από την Ελλάδα, το χρέος της χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μη βιώσιμο. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του, το ΔΝΤ θα παρατηρεί ότι το δεύτερο πρόγραμμα απέτυχε εξαιτίας των κυβερνήσεων, ενώ συγχρόνως θα αξιολογεί το χρέος ως μη βιώσιμο, γι’ αυτό και δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα μιας χώρας που δεν έχει βιώσιμο χρέος. Στο Μαξίμου σχολιάζουν πως στις 6 Φεβρουαρίου το Ταμείο είτε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του είτε να παραπέμψει σε μια διαδικασία. Επομένως εκτιμούν ότι «λάθος όλη η συζήτηση που γίνεται εάν δεν έχει διασαφηνιστεί το τοπίο με τον ρόλο του ΔΝΤ» και τονίζουν ότι από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας θα εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Για το Μαξίμου, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου καθώς, όπως αναφέρει στέλεχός της, πριν από τις ολλανδικές εκλογές (15 Μαρτίου) θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο το πεδίο. Σημειωτέον πως το ΔΣ της ΕΚΤ που θα κρίνει την ένταξη της Ελλάδας στο QE συνεδριάζει στις 9 Μαρτίου.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να τονίζει ότι η επιλογή της δεν είναι η προσφυγή στις κάλπες και αφήνει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμη και σε υποχωρήσεις εφόσον υπάρξει ένα κοινό έδαφος με την πλευρά των δανειστών. Ο βαθμός των υποχωρήσεων δεν έχει προσδιοριστεί, οπωσδήποτε όμως θα βρίσκεται σε συνάρτηση από το τι θα δώσουν οι θεσμοί για τα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, αριθμός απολύσεων) και φυσικά από το ποιο θα είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και για πόσο χρονικό διάστημα, που θα καθορίσουν και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν.
ΔΙΑΨΕΥΣΗ. Πάντως το Μαξίμου για μία ακόμη φορά διέψευσε τα σενάρια που εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να δεχτεί την ψήφιση τώρα προληπτικών μέτρων για την περίοδο μετά το 2019 και συγχρόνως ακύρωσε τη φημολογία περί αναζήτησης μιας ευρύτερης πλειοψηφίας 180 βουλευτών στην προσπάθειά της να νομοθετήσει στη Βουλή μέτρα για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατακεραύνωσε τη ΝΔ και τον πρόεδρό της κάνοντας λόγο για ευφάνταστα σενάρια, σχολιάζοντας ειρωνικά πως εάν η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλοι πρόθυμοι θέλουν να περάσουν τέτοια μέτρα, το σίγουρο είναι ότι δεν θα βρουν ούτε 151 ούτε 180 για να τα ψηφίσουν. «Κάθε φορά που ο Σόιμπλε ζητάει δηλώσεις υποταγής από την ελληνική κυβέρνηση, η ΝΔ ζητάει δηλώσεις υποταγής από την κοινωνία» σχολίασε στην Βουλή η Ολγα Γεροβασίλη.
Το Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες προτιμά τα μετρημένα σχόλια για όσα συμβαίνουν γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση, προτιμώντας να παρακολουθεί τις κινήσεις των δανειστών παρά να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα πάρει μορφή μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, ενώ έως τότε θα γίνουν συσκέψεις για τα επόμενα βήματα, χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθεί κάποια στρατηγική. Αλλωστε ο Πρωθυπουργός, που βρίσκεται σήμερα στο Βελιγράδι, προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μιλήσει με ευρωπαίους ηγέτες για το ελληνικό ζήτημα ζητώντας τους να μην υιοθετούν τους «παραλογισμούς» του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα συνεχίζουν να «σκάνε» ασύντακτες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Τρικάλων Χρήστο Σιμορέλη να προτείνει δημοψήφισμα ως μία από τις λύσεις.