Η πρωτοφανής τουρκική πρόκληση στα Ιμια για την οποία επιστρατεύθηκε προσωπικά ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου μαζί με τους αρχηγούς στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, προκαλεί συναγερμό στην Αθήνα, που επιδιώκει να διαμορφώσει ένα γενικευμένο πλαίσιο αντιδράσεων με συμμετοχή και των Βρυξελλών.
Το αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα που μετέφερε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς εστιάζει στην παραβίαση των διεθνών συνθηκών που επικαλείται διαχρονικά η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στην παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων από την τουρκική στρατιωτική κίνηση.

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία. Η παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η Συνθήκη της Λωζάννης», τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την άφιξή του χθες το βράδυ στη Λισαβόνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην πορτογαλική τηλεόραση APTP και με στόχο να καταγραφούν πλήρως οι κινήσεις που προτίθεται να κάνει η χώρα μας, έκλεισε το δικό του μήνυμα με μία σαφή προειδοποίηση: «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος ανέφερε ότι «η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας», ενώ πρόσθεσε πως «τα ελληνικά σύνορα –χερσαία, θαλάσσια και εναέρια –είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΚΤΩ. Τόσο από το κυβερνητικό όσο και από το στρατιωτικό επιτελείο επιδιώκουν σε αυτή τη φάση να αντιμετωπίσουν την τουρκική πρόκληση με ψυχραιμία και σοβαρότητα, διαβλέποντας ένα παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Αγκυρας το οποίο ερμηνεύεται εν πολλοίς και ως μια πρώτη πρακτική αντίδραση στην απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών εκζητούμενων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Σε Μαξίμου και ΥΠΕΘΑ αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας και κυρίως εάν η τουρκική ηγεσία κλιμακώσει τις προκλήσεις σε σημείο που να δημιουργείται σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο πριν διαφοροποιήσει τον σχεδιασμό της. Μέχρι τότε, όπως αναφέρουν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, η Αθήνα δεν προτίθεται να τροφοδοτήσει έναν κύκλο έντασης και θα επιδιώξει την διπλωματική πίεση προς την Αγκυρα, ενεργοποιώντας και τον ευρωπαϊκό παράγοντα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Την ψύχραιμη αντίδραση σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο απέναντι στην προκλητική παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων επιδιώκει να αναδείξει και η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο καταγράφει το περιστατικό παραβίασης με την προσέγγιση των Ιμίων από την τουρκική στρατιωτική ηγεσία ως εξής: «Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου επτά λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ. Η μάχη εντυπώσεων δόθηκε από την τουρκική στρατιωτική ηγεσία κυρίως μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, καθώς δύο ώρες μετά τη προκλητική παραβίαση διακινήθηκε ευρέως φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό με την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να επιθεωρεί στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, με φόντο τις βραχονησίδες που 21 χρόνια νωρίτερα είχαν αποτελέσει την αφορμή για να βρεθούν Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα στρατιωτικής σύρραξης.
Εξόχως ειρωνικό, εξάλλου, ήταν και το μήνυμα του τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, με το οποίο συνοδεύει τις 22 φωτογραφίες που ανήρτησε το Γενικό Επιτελείο από την προσέγγιση των Ιμίων, καθώς αναφέρετει ότι ο τουρκικός στρατός «δρα πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο». Η σχετική επίσημη ανάρτηση καταλήγει, μάλιστα, ότι ο στρατηγός Ακάρ κατά την παραμονή του στην πυραυλάκατο τόνισε ότι «η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του τουρκικού στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και του έθνους μας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται».
Η χθεσινή κίνηση είναι προφανές ότι επιλέχθηκε από την Αγκυρα ως κίνηση ισχυρού συμβολισμού λόγω της επετείου από την κρίση των Ιμίων, αλλά είναι εξίσου προφανές ότι συνδέεται με την άνοδο του τουρκικού εθνικισμού και τον πολιτικό σχεδιασμό του Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν αποκλείουν η τουρκική προκλητικότητα να έχει συνέχεια και μέσω της αύξησης των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.