Το κάστινγκ των γαλλικών προεδρικών εκλογών ολοκληρώθηκε. Μόνο ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού μένει να αποσαφηνίσει αν θα είναι ή όχι υποψήφιος. Η ομίχλη όμως έχει πια καθαρίσει και αυτό που αποκαλύφθηκε, είναι ένα πολιτικό τοπίο εν μέρει ανανεωμένο. Πριν από λίγους μήνες, το πιθανότερο είναι πως ούτε ο Φρανσουά Φιγιόν ούτε ο Μπενουά Αμόν θα έβαζαν στοίχημα ότι θα έβγαιναν εκείνοι νικητές από τις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών αντίστοιχα. Οι γάλλοι ψηφοφόροι όμως απέδειξαν ότι λατρεύουν να βγάζουν τις δημοσκοπήσεις ψεύτρες. Και έχουν αφήσει τους παρατηρητές με «αυτό το παράξενο συναίσθημα πως εφεξής “όλα είναι πιθανά”».

Είναι λιγοστές οι βεβαιότητες για τις επόμενες έντεκα εβδομάδες, μέχρι τον πρώτο προεδρικό γύρο. Γράφοντας στη «Monde», ωστόσο, ο Νικολά Σαπουί κάνει κάποιες διαπιστώσεις. Κατ’ αρχάς, οι δύο υποψήφιοι των επονομαζόμενων «κομμάτων εξουσίας», Ρεπουμπλικανών και Σοσιαλιστών, εισέρχονται στην τελική ευθεία εξαιρετικά αποδυναμωμένοι. Ο Μπενουά Αμόν αναλαμβάνει επικεφαλής μιας σοσιαλιστικής Αριστεράς χωρισμένης στα δύο και παγιδευμένης ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. Τρεις βουλευτές και ένας γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσαν ήδη πως θα ψηφίσουν Μακρόν, τουλάχιστον τρεις ακόμα βουλευτές ετοιμάζονται να διαβούν τον Ρουβίκωνα.

Η επονομαζόμενη «μεταρρυθμιστική πτέρυγα» του PS, που καταγγέλλει τους «αντάρτες» τύπου Αμόν για «συστηματική στρατηγική καταστροφής» στη διάρκεια της θητείας Ολάντ, και θεωρεί πολλές από τις προτάσεις του Μπενουά Αμόν «επικίνδυνες ουτοπίες», αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα ώστε να αποφασίσει την πορεία της. Και μπορεί ο σοσιαλιστής υποψήφιος να έλαβε χθες τις ευλογίες του πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ, άκουσε όμως από το στόμα του και μια προειδοποίηση: «Αν θέλει να πετύχει» η προεκλογική του εκστρατεία «πρέπει να στηριχθεί» πάνω στα όσα υλοποιήθηκαν κατά τη θητεία του Φρανσουά Ολάντ. Οσο για το κάλεσμα ενότητας που απηύθυνε από προχθές ο Αμόν στον οικολόγο Γιανίκ Ζαντό και τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν, αμφότεροι ξεκαθάρισαν χθες πως ψηφοδέλτια με το όνομά τους θα υπάρχουν στον πρώτο προεδρικό γύρο.

Την ίδια περίπου ώρα, ο Φρανσουά και η Πενελόπ Φιγιόν γίνονταν δεκτοί από τους αστυνομικούς της Κεντρικής Υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς, προκειμένου να καταθέσουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που ξεκίνησε η Οικονομική Εισαγγελία μετά τις καταγγελίες ότι ο υποψήφιος της Δεξιάς καταχράστηκε μισό εκατομμύριο δημόσιου χρήματος απασχολώντας πλασματικά επί οκτώ χρόνια τη σύζυγό του ως «κοινοβουλευτική βοηθό». Στην πραγματικότητα, από τον θρίαμβό του στην primaire των Ρεπουμπλικανών και εξής, ο Φιγιόν δεν έχει πάψει να χάνει έδαφος. Αλλά η «υπόθεση Πενελόπ» έφερε στην επιφάνεια ακόμα δύο ανησυχητικά δεδομένα: τις μεγάλες αδυναμίες της προεκλογικής του ομάδας, που φάνηκε ανίκανη να παρουσιάσει ενιαίο μέτωπο, αλλά και τη σχετική, μόνο, στήριξη που απολαμβάνει ο Φρανσουά Φιγιόν στους κόλπους του κόμματός του. Οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν πλέον να είναι στατιστικά ισόπαλος με τον Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο προεδρικό γύρο.

Ακόμα ένα δίδαγμα των τελευταίων μηνών: απέναντι σε μία κλυδωνιζόμενη Δεξιά και μια κατακερματισμένη Αριστερά, οι υποψήφιοι που τα πηγαίνουν καλύτερα είναι εκείνοι που δεν πέρασαν από τα στενά μιας primaire: ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ο πρώτος, που βλέπει τους εξωτερικούς παράγοντες να λειτουργούν, με έναν σχεδόν θαυματουργό τρόπο, υπέρ του, θα πρέπει να αποδείξει πως δεν είναι ένα απλό πυροτέχνημα. Ο δεύτερος θα πρέπει να συμβιβαστεί με τη νίκη του Μπενουά Αμόν, που περιορίζει εκ των πραγμάτων τον πολιτικό του χώρο. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε προχθές το βράδυ θέλει τον Αμόν να περνάει τέταρτος στον πρώτο προεδρικό γύρο, με 15%, αφήνοντας εκείνον στην πέμπτη θέση, με 10%.