Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δηλώνει πως ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν επιτρέπει να θεωρούνται ύποπτες ολόκληρες ομάδες πληθυσμού. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «παράνομες τις διακρίσεις εις βάρος ατόμων με βάση την εθνικότητά τους». Ο διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «απειλή για την Ευρωπαϊκή Ενωση». Δεκάδες αμερικανοί διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο έχουν συνυπογράψει επιστολή που καταδικάζει την απόφαση του προέδρου τους. Και 1,5 εκατομμύριο Βρετανοί υπογράφουν αίτημα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη Τραμπ στη χώρα τους. Με τόσες αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ, γνωστή πορνογραφική ιστοσελίδα ανέβασε δίπλα σε βίντεο με σκληρό σεξουαλικό περιεχόμενο την ομιλία του Τραμπ με τίτλο «Λευκός άνδρας γ… όλη τη χώρα ταυτόχρονα».

Η διεθνής αναταραχή που προκλήθηκε από την απόφαση του Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες καθώς και προσφύγων συνεχίζεται, ακόμα και με επίσημες δηλώσεις –γεγονός πρωτοφανές και μάλιστα για πρόεδρο που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο μόλις 10 ημέρες. Ομως εκείνος απτόητος συνεχίζει να ενημερώνει για τις προθέσεις του να υπογράψει και άλλα διατάγματα: για τη διακοπή χρηματοδότησης των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών και τον σημαντικό περιορισμό των κονδυλίων για τις τέχνες καθώς και για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Χθες υπέγραψε διάταγμα που περιορίζει τον έλεγχο των ομοσπονδιακών Αρχών στις επιχειρήσεις. «Θα είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει δει η χώρα» δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο. «Θα υπάρχει έλεγχος και κανόνες αλλά σε κανονικό επίπεδο και έτσι όποιος θέλει θα μπορεί εύκολα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του. Αυτό είναι το πνεύμα της χώρας μας. Για κάθε νέο κανόνα που επιβάλλουμε θα καταργούμε δύο παλιούς». Το σύνθημα «λιγότερο κράτος» ήταν από τα βασικά της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οσο για τον σάλο που προκάλεσε η απόφασή του για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ κυρίως μουσουλμάνων πολιτών, έγραψε στο twitter πως θεωρεί ότι έγινε πολύ κακό για το τίποτα. «Οι αεροπορικές εταιρείες και οι Δημοκρατικοί» φταίνε σύμφωνα με τον 70χρονο πρόεδρο για το χάος που δημιουργήθηκε στα αεροδρόμια.

Η ΕΥΡΩΠΗ. Οι διεθνείς αντιδράσεις δεν φαίνεται να πτοούν τον Τραμπ. Η Ανγκελα Μέρκελ ήταν έντονη στην κριτική της μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Κατά τη γνώμη μου, η απόφαση των ΗΠΑ συγκρούεται με τις βασικές αρχές της διεθνούς βοήθειας προς τους πρόσφυγες και της διεθνούς συνεργασίας» είπε. «Είναι προφανές ότι έχουμε στενές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας για όλο αυτό το ζήτημα». Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ που έχει αναλάβει να ηγηθεί των συνομιλιών για την έξοδο της Βρετανίας από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου συμπεριέλαβε τον Τραμπ σε μια από τις τρεις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ενωση –οι άλλες δύο είναι το φανατικό Ισλάμ και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο Τραμπ λέει συχνά ότι και άλλες χώρες θα θελήσουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ και ότι ελπίζει τη διάλυσή της», χαρακτηρίζοντας τα προβλήματα της Ενωσης «πολυ-κρίση» η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών.

Πάντως πολλοί Βρετανοί φαίνεται να κινητοποιούνται εναντίον του νέου αμερικανού προέδρου. Η πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών εναντίον της συνάντησής του με τη βασίλισσα Ελισάβετ έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο συμμετοχές. Η πρόσκληση από τη βασίλισσα του επιδόθηκε από την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, η οποία ήταν η πρώτη που τον επισκέφθηκε στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα. «Θα πρέπει να επιτραπεί στον Ντόναλντ Τραμπ να έρθει στη Βρετανία, καθώς είναι επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης, όμως δεν θα πρέπει να κληθεί σε επίσημη επίσκεψη επειδή αυτό θα προκαλούσε ντροπή στη βασίλισσα» γράφει το κείμενο. Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι πολιτικοί ζητούν την ακύρωση της επίσκεψής του, όπως αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν καθώς και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, που είναι μουσουλμάνος.

Χθες, η κυβέρνηση του Ιράκ ζήτησε από την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την απαγόρευση ταξιδιού προς τους πολίτες της, χαρακτηρίζοντας την απόφαση Τραμπ «λανθασμένη».