Η «Πενελόπ» και ο «Μακρόν»: αυτές ήταν οι δύο βεντέτες της χθεσινής, μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης του Φρανσουά Φιγιόν στο Παρίσι. Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας γύρω από τις καταγγελίες του Canard enchaîné πως ο υποψήφιος της Δεξιάς για τη γαλλική προεδρία απασχολούσε πλασματικά επί οκτώ χρόνια, ως «κοινοβουλευτική βοηθό», τη σύζυγό του επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους με συνολικά 500.000 ευρώ, ο Φρανσουά Φιγιόν έκανε πανηγυρική είσοδο στον χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί 13.500 υποστηρικτές του με την Πενελόπ Φιγιόν στο πλευρό του. Για την ταμπακιέρα, όμως, το πρώην φαβορί που έχει γίνει πλέον ένας ευάλωτος υποψήφιος δεν μίλησε. Προτίμησε να πλέξει το εγκώμιο της συζύγου του και να καταγγείλει, και πάλι, πως είναι θύμα συνωμοσίας.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, ο ιστότοπος Mediapart και η εφημερίδα «Journal du Dimanche» είχαν καταφέρει ακόμα ένα πλήγμα στην εικόνα του «άμεμπτου» προεδρικού υποψηφίου καταγγέλλοντας πως μεταξύ 2005 και 2007, ως γερουσιαστής τότε, είχε βάλει στην τσέπη συνολικά 21.000 ευρώ από ένα κοινό ταμείο για την αμοιβή βοηθών στη γαλλική Γερουσία.

«Η Πενελόπ είναι στο πλευρό μου από την αρχή, με διακριτικότητα, με αφοσίωση» δήλωσε ο Φιγιόν, ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν ρυθμικά το όνομα της συζύγου του. «Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, εντελώς κατά τύχη, κατασκευάζουν ένα σκάνδαλο. Αν θέλουν να μου επιτεθούν, να μου επιτεθούν κατά πρόσωπο, αλλά να αφήσουν τη γυναίκα μου ήσυχη. Ενώπιον 15.000 ανθρώπων θέλω να πω στην Πενελόπ πως την αγαπώ και πως δεν θα συγχωρήσω ποτέ εκείνους που θέλησαν να μας ρίξουν στους λύκους». Αλλά από πού προήλθε αυτή η «αμπούλα βρώμας»; Από την Αριστερά; Τους σαρκοζικούς; Τον Τύπο; Κάθε ένας από τους συγκεντρωμένους είχε τη δική του θεωρία. «Είναι επειδή επιτίθεται στο σύστημα, γι’ αυτό δέχεται τόσες επιθέσεις», αποφάνθηκε η εκπρόσωπος του Φιγιόν Φλοράνς Πορτελί.

Ως «συστημικό» καταγγέλλει ο υποψήφιος της Δεξιάς και τον Εμανουέλ Μακρόν: «Ο Μακρόν είναι ο απερχόμενος. Ο Μακρόν είναι κυρίως το αρχέτυπο των ελίτ που δεν γνωρίζουν τίποτα από τη βαθιά πραγματικότητα της χώρας μας» διακήρυξε χθες, σε μία από τις πολλές του επιθέσεις στον πρώην υπουργό Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ και νυν ανεξάρτητο «διακομματικό» υποψήφιο. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, Φιγιόν και Μακρόν είναι πλέον στατιστικά ισόπαλοι στον πρώτο προεδρικό γύρο, με 22% ο πρώτος, 21% ο δεύτερος, έναντι 25% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.