Εως χθες το βράδυ ήταν βέβαια πέντε πράγματα για την ένοπλη επίθεση σε τέμενος του Κεμπέκ, έτσι όπως τα παρέθετε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Τορόντο Σταρ»: Οτι έξι άνθρωποι, μεταξύ 35 και 60 ετών, έχασαν τη ζωή τους. Οτι μία ημέρα μετά συνελήφθησαν δύο άνδρες ως ύποπτοι, αλλά στη συνέχεια ο ένας χαρακτηρίστηκε «μάρτυρας» από την αστυνομία. Οτι πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά. Οτι ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική πράξη κατά μουσουλμάνων». Κι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε μαζί του για να εκφράσει τη θλίψη του.
Σε αυτήν τη λίστα των πραγματικών περιστατικών πρέπει να προστεθεί ακόμη μια βεβαιότητα: ότι ο φιλελεύθερος Καναδάς του Τριντό δέχθηκε το βράδυ της Κυριακής ένα πλήγμα. Και το δέχθηκε σε μια στιγμή κατά την οποία δεν μπορεί να είναι βέβαιος κανείς εάν ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θλίβεται πραγματικά ή εάν χαίρεται υποθέτοντας ότι η επίθεση δικαιώνει κατά κάποιον τρόπο την πολιτική του με τη σκέψη ότι η άλλη πολιτική, η πολιτική των ανοικτών συνόρων, προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και τραγωδίες όπως αυτή στο τέμενος του Κεμπέκ.
Γεγονός είναι πάντως ότι εθνικιστικές οργανώσεις στο Κεμπέκ, που αρνούνται ότι ανήκουν στον χώρο της Ακρας Δεξιάς, έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από τους δράστες της επίθεσης. «Η βία δεν είναι η λύση που προκρίνουμε» ανέφερε η Federation des Quebecois de souche (FQS – Ομοσπονδία Γηγενών Κατοίκων του Κεμπέκ), που αυτοχαρακτηρίζεται «εθνικιστική» αλλά όχι «εξτρεμιστική». Στις αφίσες της οργάνωσης επιγράφεται το σύνθημα «Απέναντι στην ισλαμοποίηση, πλήρης διακοπή της μετανάστευσης». Η La Meute «καταδικάζει κάθε πράξη βίας απέναντι σε οιονδήποτε», υπογραμμίζοντας πως «το Κεμπέκ είναι μια μη βίαιη κοινωνία». Η ομάδα αυτή, που υποστηρίζει ότι αριθμεί σχεδόν 3.000 μέλη, δηλώνει πως προασπίζεται τις αξίες και τα θεμέλια του έθνους «έτσι ώστε το μέλλον των παιδιών μας να μη βρεθεί στα χέρια του ριζοσπαστικού Ισλάμ που τάσσεται υπέρ της σαρία».
Η Atalante Quebec, μια άλλη ομάδα που πρεσβεύει «την αναγέννηση της εθνικής ταυτότητας του Κεμπέκ», υιοθετεί την ανακοίνωση της FQS λέγοντας ότι συμμερίζεται «100% το μήνυμα». Χωρίς να γνωρίζουν σε αυτό το στάδιο τα αποτελέσματα της έρευνας, η FQS και η Atalante Quebec «κατήγγειλαν σθεναρά» μια ενέργεια που μόνο «βαθιά διαταραγμένα πρόσωπα» θα μπορούσαν να διαπράξουν.
Από τα δύο άτομα που συνέλαβε η αστυνομία για την επίθεση μόνο το ένα θεωρήθηκε τελικά ύποπτο. Πρόκειται για τον Γαλλοκαναδό Αλεξάντρ Μπισονέ, ο οποίος σπούδαζε πολιτικές επιστήμες στο γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο Λαβάλ. Ο άλλος άνδρας που συνελήφθη και στη συνέχεια θεωρήθηκε μάρτυρας είναι μαροκινής καταγωγής. Αυτό που μένει είναι να ταυτοποιηθεί ο δράστης και να εξακριβωθούν τα κίνητρά του. «Γιατί να συμβεί αυτό εδώ; Είναι βάρβαρο» δήλωσε ο πρόεδρος του τζαμιού Μοχάμεντ Γιανγκουί. Ο Καναδάς αναμένει τις απαντήσεις.
Τζάστιν Τριντό
«Η ανεξιθρησκία είναι μιαπολύτιμη αξία για τους Καναδούς»
«Καταδικάζουμε την τρομοκρατική αυτή επίθεση απέναντι στους μουσουλμάνους στο προσφυγικό κέντρο λατρείας. Οι καναδοί μουσουλμάνοι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εθνικού μας οικοδομήματος κι ένα σημαντικό στοιχείο του κοινωνικού μας ιστού και τέτοιου είδους παράλογες πράξεις δεν έχουν καμία θέση στις κοινωνίες, στις πόλεις, στη χώρα μας». Είναι η δήλωση του Τζάστιν Τριντό μετά την τρομοκρατική επίθεση στο τέμενος. Και αποτυπώνει τη βούληση του καναδού πρωθυπουργού να διατηρήσει τη χώρα του στις ράγες μιας ουμανιστικής πολιτικής χάρη στην οποία χιλιάδες πρόσφυγες έχουν βρει φιλόξενη στέγη. «Η ανεξιθρησκία είναι μια πολύτιμη αξία για τους Καναδούς» τόνισε ακόμη ο Τριντό.