Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί η ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας και αμέσως φαίνεται να «ανοίγουν» και οι δουλειές σε σχέση με το Διάστημα που δεν απαιτούν καν προϋπηρεσία.

Απόδειξη ότι χθες μόλις ανακοινώθηκε η δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας GlobalXplorer που θα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να γίνει «αρχαιολόγος του Διαστήματος», όπως άλλωστε είναι και η δημιουργός του Σάρα Πάρκακ. Για τη θέση μάλιστα, όπως εξηγεί σε άρθρο του το ιντερνετικό Wired, δεν χρειάζονται ούτε πανεπιστημιακές σπουδές ούτε πείρα στο ανασκαφικό πεδίο. Αρκεί να έχει κάποιος γερό μάτι διότι επί της ουσίας οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι δεν έχουν παρά να περνούν χρόνο μπροστά στον υπολογιστή τους, μελετώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης για να εντοπίσουν πιθανές αρχαιολογικές θέσεις.

Το σπέρμα της ιδέας το είχε παρουσιάσει η διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ στο περσινό TED και βραβεύθηκε για την ομιλία της εξηγώντας ότι το πιο χρονοβόρο κομμάτι της δουλειάς της είναι να μελετά χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δορυφορικών εικόνων, αναζητώντας ανωμαλίες στην επιφάνεια της Γης. Πιστεύει λοιπόν ότι με τη συνεισφορά του κόσμου –κατ’ αναλογία των εράνων που γίνονται για τη συγκέντρωση χρημάτων συχνά για την υλοποίηση επιστημονικών εγχειρημάτων –θα μπορέσει να συγκεντρώσει γρηγορότερα υλικό, το οποίο θα τεθεί στη διάθεση των επαγγελματιών αρχαιολόγων και θα επισπεύσει την έρευνά τους.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Πριν ξεκινήσει κάποιος την καριέρα του ως «αρχαιολόγος του Διαστήματος» θα πρέπει να περάσει από εκπαίδευση ώστε να εξοικειωθεί με το πώς διαφοροποιούνται τα χρώματα και τα σχήματα στις εικόνες και να εντοπίζει αν υπάρχει ενδιαφέρον στο υπέδαφος ή ακόμη και ίχνη λαθρανασκαφής.

Η πρώτη «αποστολή» αφορά μια έκταση 200.000 τ.χλμ. στο Περού και οι εμπλεκόμενοι θα ξεκινήσουν σταδιακά την έρευνά τους, ενώ η ομάδα της Πάρκακ θα προχωρά στον τελικό έλεγχο πριν μεταφέρει την πληροφορία στους αρχαιολόγους. Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες θα βαθμολογούνται για τις επιδόσεις τους, ενώ όσοι είναι συνεπείς θα επιβραβεύονται με επιπλέον ιστορίες, φωτογραφίες και βίντεο που θα ανεβάζει αποκλειστικά στην πλατφόρμα το National Geographic και μελλοντικά θα μπορούν να παρακολουθούν την ανασκαφή σε ζωντανή μετάδοση.