Ούτε 24ωρο δεν παρήλθε από την πανωλεθρία του Eurogroup και η απάντηση στους «ακραίους κύκλους» των δανειστών ήρθε από τον υπουργό Υγείας: η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση της ιατρικής κάνναβης.
Είναι μια λύση. Θα πλακώσουμε τους μπάφους και θα ανακτήσουμε την αισιοδοξία μας.
Διότι, αν κρίνω από τις δημοσκοπήσεις, οι αισιόδοξοι στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα στο μάλλον καχεκτικό 8% –υποθέτω ότι στο Μαξίμου θα τους ξέρουν και με το όνομά τους…
Η απαισιοδοξία των πολλών δεν εμποδίζει βεβαίως την κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη με τον εαυτό της.
Προκειμένου μάλιστα να αντικρούσει τα φερέφωνα της διαπλοκής, εξέδωσε πολυσέλιδο non paper όπου παραθέτει σειρά κυβερνητικών επιτευγμάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας μεταξύ των οποίων και «τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές».
Το επίτευγμα είναι ασφαλώς σημαντικό (κυρίως για τους φυλακισμένους…) αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο οι Ελληνες εξέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από δυο χρόνια.
Από εκεί και πέρα μπαίνουμε στο πεδίο της κοροϊδίας.
Τι υποστήριζε έως τώρα η κυβέρνηση; Οτι εκείνη έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κι ότι είναι άδικο να την πιέζουν οι «ακραίοι κύκλοι» για περισσότερα.
Ελα όμως που από επιστολή του Τσακαλώτου στο Eurogroup μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση παραδέχεται πως έχει εκπληρώσει μόνο το 1/3 όσων ανέλαβε –την αποκάλυψε το Bloomberg.
Παραδοχή που μάλλον εξηγεί για ποιον λόγο πήραν οι άλλοι ανάποδες.
Κι εμένα μου μένει η απορία. Αφού ξέρουν πώς έχουν τα πράγματα, αφού ο ίδιος ο Τσακαλώτος διαψεύδει εγγράφως την κυβερνητική ρητορική κι αφού αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, γιατί επιμένουν να λένε ψέματα στον κόσμο;
Κουτοπονηριές, θα μου πείτε. Αλλα πώς να τους εμπιστευτούν μετά οι δανειστές κι οι ψηφοφόροι;
Ως εκ τούτου, αν κάποιοι αναρωτιούνται ακόμη για ποιον λόγο στράβωσε τόσο γρήγορα κι ανεπανόρθωτα η διακυβέρνηση Τσίπρα, νομίζω ότι εκεί βρίσκεται η εξήγηση: πολλοί άνθρωποι μπορούν να δεχτούν τη δυσκολία και να υπομείνουν την αντιξοότητα, αλλά κανείς δεν ανέχεται την κοροϊδία και το παραμύθι.
Ο πολίτης που του παίρνεις το πορτοφόλι, που τον λιώνεις στους φόρους και τις εισφορές, παθαίνει παράκρουση όταν ακούει ότι «ναι, αλλά βελτιώθηκαν οι συνθήκες στις φυλακές!».
Κι έτσι κρίθηκε το παιχνίδι. Διότι ήταν το παιχνίδι μιας ομάδας ανθρώπων που νομίζουν ότι είναι ξύπνιοι, ότι οι άλλοι τρώνε κουτόχορτο κι ότι μπορούν να τους κοροϊδεύουν όλους στο διηνεκές.
Καλώς Ή κακώς δεν μπορούν. Με ή χωρίς μπάφους.