Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση απέστειλε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης. Γιατί; Για να θέσει ένα σοβαρό κατά τον ίδιο θέμα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αξιοποιήθηκε η κατάθεσή του στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.
«Προφανώς η Επιτροπή είχε κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει την κατάθεσή μου με οποιονδήποτε τρόπο θεωρούσε ότι τη βοηθάει στη διαλεύκανση της υπόθεσης που διερευνούσε και στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Το θεωρώ αυτονόητο αυτό το δικαίωμα και δεν έχω απολύτως κανένα σχόλιο επ’ αυτού. Θεωρώ, όμως, εξίσου αυτονόητο, ότι δεν εδικαιούτο να προβεί σε αφαιρετική σύνοψη στοιχείων της μαρτυρικής μου κατάθεσης που καθόλου δεν αποδίδουν τη άποψή μου ως μάρτυρα, ούτε να επικαλεσθεί “εκτιμήσεις” και “δηλώσεις” μου ως μάρτυρα, που όμως δεν έχω κάνει» αναφέρει στο κείμενό του ο Σαλαγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι αυτονόητο είναι πως «η Επιτροπή γνωρίζει ότι πολλές φορές η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με μεγάλο ψέμα».
Μάλιστα για λόγους δεοντολογίας, εντιμότητας, αλλά και ιστορικής καταγραφής, ζητεί από τον Βούτση να επανεξετασθούν ορισμένα από τα αναγραφόμενα σημεία στο πόρισμα και παραθέτει αναλυτικά τα σημεία του πορίσματος στα οποία εντοπίζει ότι υπήρξε «ζήτημα αλλοίωσης» της κατάθεσής του, καθώς και την ακριβή απομαγνητοφώνηση.

Οι ισολογισμοί του ΠΑΣΟΚ
Ενδεικτικά σας μεταφέρω το κομμάτι το οποίο ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πιο σοβαρό. «Η κορυφαία, ωστόσο, αλλοίωση εδώ είναι η καταγραφή ότι το 2009 και το 2010 το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε 118 εκατ. ευρώ χωρίς να αποπληρώσει τίποτα. Διατυπώνεται ένας τέτοιος ισχυρισμός τη στιγμή που, στους επίσημους ισολογισμούς που προσκόμισα στην Επιτροπή, αναφέρεται ρητά ότι το 2009 το ΠΑΣΟΚ δαπάνησε για αποπληρωμή δανείων 28.176.000 ευρώ και το 2010 33.310.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή για τα δυο αυτά έτη δαπάνησε 61.486.000 ευρώ» σημειώνει ο Σαλαγιάννης, προχωρώντας στο εξής συμπέρασμα: «Πλήρης αλλοίωση της κατάθεσής μου στο συγκεκριμένο θέμα. Καλλιεργείται η ψευδής εντύπωση ότι ούτε το 2009 ούτε το 2010 καταβάλαμε τίποτα και απ’ το 2011 και μετά έχουμε πάψει να καταβάλλουμε ποσά και αδιαφορούμε για τις υποχρεώσεις μας, ενώ έχω καταθέσει το ακριβώς αντίθετο».
Επειτα από αυτό φαντάζομαι ότι η συζήτηση της Τετάρτης στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της Εξεταστικής αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Σύγκρουση για τους διορισμούς
Τα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης γύρω από τους διορισμούς «συγγενών και φίλων» της κυβέρνησης δέχθηκε χθες στη Βουλή η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη. Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση 12 βουλευτών της ΝΔ με θέμα «Με αδιαφάνεια και αναξιοκρατία η κυβέρνηση διογκώνει διαρκώς το Δημόσιο», η υπουργός προσπάθησε με μια αναδρομή στο παρελθόν να υπεραμυνθεί των κυβερνητικών χειρισμών, λέγοντας ότι «το πελατειακό κράτος είναι λέξεις και έννοιες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Η ίδια υποστήριξε ότι «εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση του ελαχίστου κράτους αλλά του αναγκαίου κράτους που λειτουργεί ως ρυθμιστής οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων», καθώς και ότι το τακτικό προσωπικό δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κατά 2.000 υπαλλήλους.
Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το Δημόσιο ως «κομματικό φέουδο» και κρατάει στο «συρτάρι» δικό της νομοσχέδιο που προβλέπει συγκεκριμένο μητρώο για τη διαδικασία προσλήψεων. «Η δεξαμενή των στελεχών σας, συγγενών και κομματικών φίλων, δεν έχει εξαντληθεί ακόμα» τόνισε μεταξύ άλλων.