Χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά επιλέγει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνιστώντας ψυχραιμία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μέσα σε ένα σκηνικό εθνικής αυτοπεποίθησης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες από τη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας το τουρκικό στρατιωτικό «σόου» στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Στη ΝΔ επικρατεί η εκτίμηση ότι η παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έγινε πρωτίστως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Στη βάση αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θεωρεί αναγκαία μια σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά –«δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορόνες και πολλές φορές δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα», είναι το δικό του μήνυμα.

«Η αλληλεγγύη

δεν επιτρέπει τη σιωπή»

Αυτοσυγκράτηση ζητά σε δήλωσή της και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Ψυχραιμία ναι, αδράνεια και αφωνία όχι, όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις, έστω και αν αυτές αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καλώντας τον Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσουν τους ευρωπαίους ομολόγους τους για τις «απαράδεκτες κινήσεις» της Τουρκίας.

«Επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση της κυρίας Μογκερίνι και των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων. Τονίζοντας την αυτονόητη αρχή ότι τα σύνορα της Ελλάδας προς τη γειτονική αυτή χώρα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και κάθε πράξη απειλής ή παραβίασής τους είναι πράξη στρεφόμενη κατά της ίδιας της Ενωσης» επισημαίνει η Φώφη, συμπληρώνοντας ότι η κοινοτική αλληλεγγύη δεν επιτρέπει τη σιωπή και την ανοχή απέναντι σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες.