Με το βλέμμα στο ημερολόγιο κινείται η ΝΔ, διαμηνύοντας στο Μαξίμου ότι ο χρόνος πιέζει και δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε οικονομική ασφυξία, λόγω της αδυναμίας να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις ή ενός σχεδιασμού που συνδυάζεται ξανά με το ρίσκο μιας ρήξης με ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.

Στην πραγματικότητα, η αξιωματική αντιπολίτευση ξορκίζει μια επανάληψη του σκηνικού του 2015 και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να καταλήξει άμεσα σε αποφάσεις, προτού η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Το μήνυμα φρόντισε να μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς περιστροφές στον Αλέξη Τσίπρα, μεταβιβάζοντας στον Πρωθυπουργό και την αποκλειστική ευθύνη για μια πορεία εκτροχιασμού που μπορεί να πάρει η χώρα στην περίπτωση μιας παρατεταμένης διελκυστίνδας με τους δανειστές.

«Είμαστε σε κρίσιμη φάση. Η κυβέρνηση ή θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Δεν θα γίνει αποδεκτό σε καμία περίπτωση και θα είναι εγκληματική επιλογή να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Να αφήσει τη χώρα να σέρνεται, να πλησιάζουμε προς τον Ιούλιο και να φτάσουμε να ξαναζήσουμε το έργο του 2015» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης.

ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Η δημόσια προειδοποίηση Μητσοτάκη δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ακολουθεί το πλάνο του γαλάζιου πολιτικού σχεδιασμού, ο οποίος αναδεικνύει ένα νέο πεδίο πίεσης στο Μαξίμου: οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα, είτε καταλήγουν σε συμφωνία είτε στις κάλπες, διαφορετικά μια καθυστερημένη κίνηση δεν θα έχει αποτελέσματα. Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας τραβήξει το χαρτί των εκλογών, αυτές είναι επιτακτικά αναγκαίο να διενεργηθούν το αργότερο εντός του Μαρτίου. Στο τέλος της άνοιξης οι συνθήκες θα είναι ασφυκτικές για τη χώρα και η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει χρονικό περιθώριο οποιασδήποτε διαβούλευσης μπροστά στο φάσμα μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Η χθεσινή παρέμβαση Μητσοτάκη, εξάλλου, αναδεικνύει και τις γενικότερες επιφυλάξεις της ΝΔ για τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, καθώς στην Πειραιώς κερδίζει έδαφος και η εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί τελικώς να ακολουθήσει έναν τρίτο δρόμο, τεντώνοντας μέχρι τέλους το σκοινί με εταίρους και ΔΝΤ. Την προοπτική αυτή, κατά τις ίδιες πηγές, φαίνεται ότι δεν αποκλείουν και στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους –εξού και τα σενάρια περί Grexit που αναβιώνουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΝΔ επικεντρώνεται στο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, προκαλώντας και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πιει μόνη το πικρό ποτήρι των νέων μέτρων, εάν θέλει να κλείσει χωρίς άλλη καθυστέρηση τη δεύτερη αξιολόγηση. «Περιθώριο συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχει. Την προσφέραμε τον Αύγουστο του 2015. Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει. Αν αποφασίσει η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σκληρά μέτρα, μόνη της θα πρέπει να τα ψηφίσει» διαμήνυσε εκ νέου χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας και στα σενάρια περί στήριξης των μέτρων από 180 βουλευτές στη Βουλή. Οσο για την υπόδειξη των δανειστών να ληφθούν τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, έκανε λόγο για «υπερβολική αίτηση» και για «συνολική σκλήρυνση της στάσης των δανειστών», αλλά πρόσθεσε ότι «δυστυχώς πληρώνουμε το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα».

ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ. Για τον δικό του προγραμματισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι το ελληνικό στοίχημα θα κριθεί στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και είπε με έμφαση: «Δεν με ενδιαφέρει απλώς να μπω στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά πώς θα βγω από εκεί. Οταν βγω, η Ελλάδα να είναι διαφορετική». Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο σύμπλευσης με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, πράγμα που είναι αυτονόητο ότι απασχολεί ιδιαίτερα το κοινό της Θεσσαλονίκης, ανέφερε: «Ο κ. Βενιζέλος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Σε άλλο κόμμα. Δεν τίθεται κανένα θέμα συνεργασίας με τον κ. Βενιζέλο».

Τη συζήτηση, πάντως, για μια προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ τροφοδότησε η νέα κοινή εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ με την Αννα Διαμαντοπούλου, σε εκδήλωση του Οργανισμού Ερευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Ανάπτυξη ναι, αλλά πώς; Χάρτης εξόδου από την κρίση: ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα». Στην εκδήλωση, η οποία δεν έλαβε άλλες πολιτικές προεκτάσεις, κεντρικός ομιλητής ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους διοργανωτές που δίνουν τη δυνατότητα «να μιλήσουμε για την ουσία σε μια εποχή ακατάσχετης συνωμοσιολογίας».