Το σκληρό Brexit και η επίδειξη οικονομικής ισχύος των κινεζικών ομάδων προκαλούν αναταράξεις στην Πρέμιερ Λιγκ.

Από πέρυσι, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η στερλίνα έχει υποχωρήσει 18% έναντι του δολαρίου και 14% έναντι του ευρώ.

Η αδύναμη στερλίνα επηρεάζει τις αμοιβές των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν προς όφελός τους το έντονο ενδιαφέρον των κινεζικών ομάδων ώστε να διεκδικήσουν μεγάλες αυξήσεις στα συμβόλαιά τους.

Οι κυνηγοί του ποδοσφαιρικού θησαυρού που προτίμησαν τα προηγούμενα χρόνια να συνεχίσουν την καριέρα τους σε αγγλικούς συλλόγους λόγω των μεγάλων συμβολαίων που προσέφεραν, βρίσκονται καθ’ οδόν για τη νέα Γη της Επαγγελίας του ποδοσφαίρου, την Κίνα.

Αυτοί που επιμένουν να αγωνίζονται στην ανταγωνιστική Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο, πιέζουν για τρελές αυξήσεις ώστε να καλύψουν –και –τη χασούρα από την πτώση της στερλίνας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το δίδυμο της Αρσεναλ Οζίλ – Σάντσες, αλλά και δεκάδες ακόμα αστέρια που διεκδικούν τον διπλασιασμό των αποδοχών τους.

Οι ατζέντηδες των ποδοσφαιριστών γνωρίζουν πως οι αγγλικοί σύλλογοι δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα σεντούκια όπου κρύβουν τα δεκάδες εκατομμύρια που εισπράττουν από τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ, με τα τηλεοπτικά δίκτυα. Αν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ θέλουν να διατηρήσουν την ηγετική θέση που κατέχουν στις μεταγραφές, θα πρέπει να αυξήσουν κατακόρυφα το μπάτζετ τους. Χαρακτηριστικό της οικονομικής ισχύος που προσφέρει στις αγγλικές ομάδες η νέα τηλεοπτική συμφωνία αποτελεί η επανάκαμψη στην πρώτη θέση της λίστας με τις πλουσιότερες ομάδες, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Κόκκινοι Διάβολοι χωρίς επιτυχίες στην Ευρώπη παρουσίασαν έσοδα 689 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα και η «φτωχή» Λέστερ κατέλαβε την 20ή θέση με έσοδα 172,1 εκατ. ευρώ.

Η ευρωστία ωστόσο, επηρεάζεται άμεσα από το σκληρό Brexit και την πτώση της στερλίνας, γιατί οι σύλλογοι είναι εκτεθειμένοι στις διεθνείς συμφωνίες που κάνουν με τους χορηγούς.