Πόλεμος δηλώσεων έχει αρχίσει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να περιγράφει τον πρόεδρο Τραμπ ως απειλή για την ύπαρξη της ενιαίας Ευρώπης και σύμβουλο του αμερικανού προέδρου να επιτίθεται στη Γερμανία για την εμπορική της πολιτική. Ακολούθησε απάντηση από την ίδια τη Μέρκελ, με φανερή ενόχληση, καθώς η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται πολύ γρήγορα.

Ο Τουσκ, σε μια ασυνήθιστα έντονη δήλωση, ανέφερε ότι «οι ανησυχητικές διακηρύξεις» του νέου αμερικανού προέδρου προκαλούν αβεβαιότητα στην Ευρώπη και συμπεριέλαβε την κυβέρνηση Τραμπ μαζί με την αποφασιστικότητα της Κίνας και την επιθετικότητα της Ρωσίας στις τρεις μεγαλύτερες διεθνείς συνιστώσες που καθιστούν το μέλλον της Ευρώπης «εξαιρετικά απρόβλεπτο». Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας συμπλήρωσε ότι δεν θα υπάρξει παράδοση «σε εκείνους που θέλουν να αποδυναμώσουν τον διατλαντικό δεσμό, χωρίς τον οποίο η παγκόσμια τάξη και ειρήνη δεν μπορεί να επιβιώσει». Εκανε έκκληση για «πολιτική αλληλεγγύη» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας σε λίγες ημέρες και έκλεισε με άλλη μια διαπίστωση για την κυβέρνηση Τραμπ: «Η αλλαγή στην Ουάσιγκτον θέτει την ΕΕ σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι θέτει εν αμφιβόλω τα τελευταία 70 χρόνια αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση κάποιας μυθικής, πλήρους εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών, αλλά στην εξάρτησή τους από τις νέες υπερδυνάμεις: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα».

Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται ότι επέλεξε να απαντήσει μέσω του συμβούλου του προέδρου για θέματα Εμπορίου. Ο Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα «πολύ υποτιμημένο» ευρώ για να κερδίσει συγκριτικό πλεονέκτημα. Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» χαρακτήρισε το ευρώ «έμμεσο γερμανικό μάρκο», το οποίο δίνει στη Γερμανία πλεονέκτημα έναντι τόσο των ΗΠΑ όσο και των εταίρων της.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα που πάντα ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική, όπως και η Bundesbank πριν από τη χρήση του ευρώ» απάντησε η γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη μαζί με τον σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λόφβεν. «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τη στάση μας στο θέμα αυτό» συμπλήρωσε. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε άδικο να δέχεται επίθεση η Γερμανία λόγω του πλεονάσματός της και πρόσθεσε: «Στο κάτω κάτω, κανείς δεν ασχολείται με το πλεόνασμα της Καλιφόρνιας».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αναζητήσει νέους διεθνείς εμπορικούς εταίρους στην περίπτωση που ο παραδοσιακός οικονομικός και πολιτικός τους σύμμαχος, οι ΗΠΑ, παλινδρομήσει σε πολιτική προστατευτισμού, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τι θα γίνει στις ΗΠΑ, αντίθετα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και στο πεδίο του εμπορίου» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, όπου 1,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν υπογράψει αίτημα ακύρωσης της συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τη βασίλισσα Ελισάβετ, έγινε γνωστό πως στις 20 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο η επίσημη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη Γηραιά Αλβιώνα. Πάντως από το γραφείο της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι έγινε γνωστό πως «όλα θα κινηθούν όπως είναι προγραμματισμένα».

Ο Τραμπ συνέχισε την προκλητική τακτική του και χθες απομάκρυνε από το αξίωμά της την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς, η οποία είχε δώσει εντολή στους νομικούς του Δημοσίου να μην επιχειρηματολογήσουν στα δικαστήρια υπέρ της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ ατόμων από μουσουλμανικές χώρες –καθώς θεώρησε ότι η απόφαση αυτή ελέγχεται νομικά. Ομως η κίνηση του Τραμπ να την απομακρύνει θεωρείται από δικηγόρους ότι «παραβιάζει τη βασική αρχή πάνω στην οποία εδράζεται η δημοκρατία». Οπως δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, στέλεχος της νομικής κοινότητας, «στη δημοκρατία μας ο πρόεδρος υποτίθεται ότι δεν υπαγορεύει στον υπουργό Δικαιοσύνης το πώς θα ερμηνεύσει τον νόμο. Αυτή η κίνηση του Τραμπ προσβάλλει το κράτος νόμου και δικαίου».

Μέχρι και ο Μπαράκ Ομπάμα που είχε πει πως δεν θα μιλήσει για τους επόμενους μήνες, έσπασε τη σιωπή του, για να ενθαρρύνει τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την απόφαση σχετικά με τους μετανάστες. «Διακυβεύονται οι αμερικανικές αξίες» ανέφερε μεταξύ άλλων η δήλωση του εκπροσώπου του Ομπάμα. Ο Κέβιν Λιούις είπε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι «ενθαρρυμένος από το επίπεδο αφοσίωσης στις κοινότητες σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες που ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συγκεντρώνονται, να οργανώνονται και να ακούγονται οι φωνές τους από τους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που περιμένουμε να δούμε όταν διακυβεύονται οι αμερικανικές αξίες».