Καλά νέα για τη ΔΕΗ σηματοδοτεί η μάχη στο ρεύμα, που ολοένα και σκληραίνει. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δημοπρασίας υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ, του μνημονιακού δηλαδή εργαλείου (ΝΟΜΕ) που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές και μέσω του οποίου η Επιχείρηση πουλά στους ιδιώτες ανταγωνιστές της όσο και στις βιομηχανίες ποσότητες από τη λιγνιτική της ενέργεια σε χαμηλή τιμή. Απώτερος σκοπός δεν είναι άλλος παρά να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά λιανικής από 89% σήμερα σε 49% το 2020.
Και αυτό καθώς ο ανταγωνισμός και τα συνεχή «χτυπήματα» όσων συμμετείχαν ανέβασαν την τιμή από τα 37,37 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης μέχρι τα 41,4 ευρώ η μεγαβατώρα. Τούτο σημαίνει ότι για τις 145 MWh που συνολικά διέθεσε η ΔΕΗ θα βάλει στο ταμείο της αναλογικά περισσότερα έσοδα απ’ ό,τι στην προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου. Τότε, έντεκα συνολικά εταιρείες είχαν αγοράσει 460 MWh, δηλαδή υπερτριπλάσια από τη χθεσινή ποσότητα, αλλά σε τιμές πολύ χαμηλές, αφού αυτές είχαν κινηθεί ανάμεσα στα 37,37 ευρώ/MWh, όσο δηλαδή η τιμή εκκίνησης, και τα 37,5 ευρώ/MWh. Ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ είχε καταγγείλει ότι υπέστη μεγάλη ζημιά και είχε εντείνει τις προσπάθειες να μποϊκοτάρει το μέτρο των δημοπρασιών.
Αλλά υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που εξηγεί το ενδιαφέρον προμηθευτών και βιομηχανιών. Σε ένα περιβάλλον τόσο ρευστό όσο το σημερινό στην ενεργειακή αγορά, πόσω μάλλον όταν οι προβλέψεις μιλούν για άνοδο της τιμής χονδρικής, οι δημοπρασίες υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος παρέχουν ένα είδος δικλίδας στους παίκτες. Σύμφωνα πάντα με αυτή την ερμηνεία, η δεύτερη δημοπρασία θα λειτουργήσει περισσότερο ως διασφάλιση των παικτών της αγοράς παρά θα έχει ως αποτέλεσμα θεαματικές μεταβολές στα μερίδια λιανικής.
Στελέχη του χώρου εκτιμούν ότι το εργαλείο που έχει επιλέξει τελικά η κυβέρνηση δεν θα φέρει τα αναμενόμενα και θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα τα σενάρια πώλησης της Μικρής ΔΕΗ ή παραλλαγών της θα επανέλθουν στο τραπέζι. Ακόμη και κύκλοι της ΔΕΗ αναγνωρίζουν πλέον ότι τέτοια σενάρια μπορεί και μην είναι και τόσο καταστροφικά όσο υποστήριζαν κάποτε. Τα πάντα θα κριθούν όταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι το μερίδιο λιανικής αγοράς της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο έκλεισε στο 89,83%.