Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων έχουν φτάσει οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών τον πρώτο μήνα του έτους, με μεγάλη πρωταθλήτρια την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ανήλθαν σε όλο τον κόσμο στα 224 δισ. δολάρια μέσα στον Ιανουάριο. Για πρώτη φορά μάλιστα από το 2008 και μετά η Ευρώπη ξεπέρασε σε ντιλ τη Βόρεια Αμερική. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ντιλ που έκανε η γαλλική Essilor με την ιταλική Luxottica και αυτό της ελβετικής φαρμακευτικής Actelion με την Johnson & Johnson.

Η Essilor που κατασκευάζει φακούς οράσεως συμφώνησε να εξαγοράσει τη Luxottica που ειδικεύεται σε σκελετούς οράσεως προσφέροντας σχεδόν 23 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ντιλ που έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα επί ευρωπαϊκού εδάφους από δύο εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται EssilorLuxottica.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι καταλύτης για τις εξελίξεις. Οχι όμως επειδή ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει μεγαλύτερη απελευθέρωση στις αγορές, αλλά επειδή οι μέχρι τώρα ενέργειές του έχουν προβληματίσει τους επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν τώρα να κλείσουν όσο περισσότερες συμφωνίες μπορούν καθώς δεν ξέρουν τι επιφυλάσσει το μέλλον. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι ο Τραμπ έχει εκδηλώσει πολλές φορές την αντίθεσή του στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της ΑΤ&Τ και της Time Warner.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς στη μετανάστευση προκαλώντας αναταραχή στις αγορές. Οι κινήσεις του έχουν μειώσει σημαντικά τον ενθουσιασμό που επικράτησε αρχικά μεταξύ των επενδυτών, όταν έγινε γνωστή η εκλογή του.