Παρελθόν θα αποτελεί σύντομα η μηδενική φορολογία για τους Σαουδάραβες καθώς το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε την επιβολή ΦΠΑ σε σειρά αγαθών με τις ευλογίες και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η νέα φορολογία θα επιβληθεί για να αντισταθμιστούν οι απώλειες των κρατικών εσόδων από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια. Μέχρι τώρα οι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας απολάμβαναν αφορολόγητες αγορές και μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις. Ολα άλλαξαν όμως μετά το 2014, όταν έγινε το κραχ στις τιμές του μαύρου χρυσού οι οποίες μέχρι τότε διαμορφώνονταν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 5% και θα επιβληθεί σε σειρά προϊόντων τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η ισχυρότερη οικονομία της περιοχής. Η χώρα τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να παγώσει την κατασκευή έργων υποδομής, να μειώσει τις αποδοχές του υπουργικού συμβουλίου και να παγώσει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Η Σαουδική Αραβία προχώρησε επίσης σε χωρίς προηγούμενο περικοπές στις επιδοτήσεις καυσίμων και εταιρειών κοινής ωφέλειας. Πέρυσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας έφτασε τα 97 δισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή το Ριάντ έχει αρχίσει να αυξάνει την επενδυτική του βάση και να αναζητά δημόσια έσοδα από άλλες πηγές εκτός των πωλήσεων πετρελαίου. Ολα αυτά γίνονται στο πλαίσιο προσπάθειας να εξαφανιστούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού έως το 2020.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να επιβληθούν επιπλέον φόροι έγινε σε συνεννόηση με το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει προτείνει στις χώρες του Κόλπου να αρχίσουν να υιοθετούν μέτρα αύξησης των δημοσίων εσόδων.