Μετά τους τρεις θανάτους προσφύγων μέσα σε μόλις μία εβδομάδα στον καταυλισμό της Μόριας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε χθες πως η κυβέρνηση άργησε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στα hotspots.

Ενας Αιγύπτιος έχασε τη ζωή του στον καταυλισμό της Μόριας στις 24 Ιανουαρίου. Τέσσερις μέρες μετά πέθανε ένας 45χρονος Σύρος και μόλις την περασμένη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός Πακιστανού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στη σκηνή του.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση –μετά τα τραγικά περιστατικά στον καταυλισμό της Μόριας -, να βελτιώσει την κατάσταση και να συντονίσει τις προσπάθειες των υπηρεσιών, ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε από την Τρίτη στη Λέσβο. «Πλανάται το ερώτημα αν αργήσαμε και γιατί αργήσαμε. Πρακτικά αργήσαμε, αλλά το θέμα της μεταφοράς των ανθρώπων προκειμένου να ξεκινήσουμε τις εργασίες το είχαμε θέσει από τον Σεπτέμβριο» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ. Πρόσθεσε δε δικαιολογώντας την καθυστέρηση «δεν μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες, γιατί μέχρι και τον χιονιά και αμέσως μετά δεν μας δίνονταν οι χώροι για να αδειάσουμε τη Μόρια και να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Ευτυχώς, τώρα δόθηκαν. Θα καλούσα και πάλι να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, χωρίς καμία προσπάθεια δαιμονοποιήσεων και επιμερισμού άδικων ευθυνών ή οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορέσαμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα, παρότι υπήρχε το σχέδιο, γιατί δεν υπήρχαν οι χώροι. Τώρα που επιτέλους δόθηκαν οι χώροι, προχωράμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ. Την άμεση αντίδραση και ανησυχία τους για τους αλλεπάλληλους θανάτους προσφύγων και μεταναστών εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο μέτωπο του Προσφυγικού. «Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της σχετικά με τους πρόσφατους θανάτους τριών προσφύγων σε διάστημα μιας εβδομάδας στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια. Αν και τα αίτια των πρόσφατων αυτών θανάτων δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και έχει δοθεί εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, τα περιστατικά αυτά δεν θα πρέπει να εξεταστούν απομονωμένα, χωρίς δηλαδή να ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στα νησιά» δήλωσε χθες η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο Λία Γώγου. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, τον περασμένο Νοέμβριο, ακόμη δύο άνθρωποι, εκ των οποίων ένα πεντάχρονο παιδί, έχασαν τη ζωή τους και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη φιάλης αερίου, η οποία χρησιμοποιούνταν για μαγείρεμα». Η Διεθνής Αμνηστία, είπε η Λία Γώγου, «καλεί για άλλη μία φορά τις ελληνικές Αρχές να θέσουν την ανθρώπινη ζωή ως απόλυτη προτεραιότητά τους και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίμονα για μια ταχεία έρευνα σχετικά με τα αίτια των πρόσφατων θανάτων».

Εξαιρετικά θορυβημένοι από τους τρεις θανάτους προσφύγων στον καταυλισμό της Μόριας είναι και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Σε ανακοίνωσή τους λένε πως εδώ και μήνες η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, «παροτρύνοντας τις ελληνικές Αρχές να προετοιμάσουν κατάλληλα τους προσφυγικούς καταυλισμούς ενόψει του χειμώνα και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα και κατόπιν μεγάλων καθυστερήσεων, τέθηκαν σε εφαρμογή ανεπαρκή μέτρα έκτακτης ανάγκης στη Μόρια, τα οποία περιελάμβαναν την κάλυψη των νάιλον σκηνών με πλαστικά καλύμματα και τον ψεκασμό στο εσωτερικό των σκηνών με μονωτικό αφρό».

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην «Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο» χαρακτηρίζουν «ολέθρια» τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Και τονίζουν πως η εφαρμογή της έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι υποχρεώνονται να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες.

Είναι ενδεικτικό πως συνολικά 1.012 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου τον Ιανουάριο. Από αυτούς οι 456 στη Λέσβο, οι 324 στη Χίο και οι 232 στη Σάμο. Χθες, μάλιστα, άλλοι 76 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έφτασαν στη χώρα μας. Ειδικά στο νησί της Λέσβου, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται εκεί έχει φτάσει τους 4.845, ενώ ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ξεπέρασε τις 14.970. Φόβοι, επιπλέον, εκφράζονται από τοπικούς φορείς και οργανώσεις πως οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις από επίσημα πολιτικά χείλη της Τουρκίας για ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας.

Από τη Λέσβο πάντως χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην προοπτική αποσυμφόρησης των νησιών. «Τον τελευταίο μήνα έχουμε μεταφέρει 700 ανθρώπους στην ενδοχώρα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να μεταφέρονται αυτοί οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν, χωρίς να διαταραχθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας. Αυτό είναι και για το καλό του νησιού και για το καλό αυτών των ανθρώπων. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μεταφορές που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία αυτή».