Από καταβολής καλλιτεχνικού κόσμου, οι βραδιές απονομής βραβείων προορίζονται να τιμούν τους δημιουργούς που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους. Στην Αμερική του Τραμπ, ωστόσο, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις γίνονται αφορμή για καταγγελία της ξενοφοβικής και μισαλλόδοξης πολιτικής που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος. Κάπως έτσι, στην εκδήλωση για τα βραβεία SAG, του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών, κυριάρχησαν οι αντιδράσεις για το διάταγμα απαγόρευσης εισόδου πολιτών από μουσουλμανικές χώρες.

Την αρχή έκανε ο Αστον Κούτσερ, ο οποίος παραδίδοντας το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στην Εμα Στόουν για το «La la land», αναφέρθηκε στους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια: «Είστε κομμάτι του υλικού από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι, σας αγαπάμε και σας καλωσορίζουμε». Η Βαϊόλα Ντέιβις και ο Ντένζελ Ουάσιγκτον που βραβεύτηκαν για το «Fences», καταφέρθηκαν εναντίον των ρατσιστικών πρακτικών του Τραμπ, ενώ τη σκυτάλη πήρε η Τζούλια Λούι – Ντρέιφους του «Veep», που σχολίασε: «Ο πατέρας μου διέφυγε από τους διωγμούς στη Γαλλία της ναζιστικής κατοχής κι εγώ είμαι αμερικανίδα πατριώτισσα. Κι αυτός ο αποκλεισμός των μεταναστών είναι ένα σφάλμα και είναι αντιαμερικανικός».

Ο Μαχερσάλα Αλί, που τιμήθηκε για τον ρόλο του στο «Moonlight», δήλωσε: «Νιώθω ευγνώμων που υποδύθηκα έναν κύριο που είδε ένα αγόρι να κλείνεται στον εαυτό του και βρήκε την ευκαιρία να το ανυψώσει και να του πει ότι είναι σημαντικό και να το αποδεχτεί».

«ΘΑ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ». Η Σάρα Πόλσον ζήτησε από το κοινό να δώσει χρήματα στο Αμερικανικό Σωματείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Μπράιαν Κράνστον, που έπαιξε τον ρόλο του προέδρου Λίντον Τζόνσον στο «All the Way», είπε «ειλικρινά νομίζω ότι ο 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αγκάλιαζε τον 45ο και θα του ευχόταν κάθε επιτυχία και θα του έλεγε “απλώς μην κατουρήσεις στη σούπα που θα φάμε όλοι μαζί”». Με τη γροθιά του υψωμένη, ο Ντέιβιντ Χάρμπορ της ομάδας του «Stranger Things» φώναξε «εμείς θα δώσουμε καταφύγιο σε όλα τα φρικιά και τους περιθωριακούς, εκείνους που δεν έχουν σπίτι. Θα προσπεράσουμε τα ψέματα. Θα κυνηγήσουμε τα τέρατα».