Ποιος φτιάχνει τα ρούχα που φοράμε; Από τι υλικά είναι φτιαγμένα και τι επιπτώσεις προκαλεί η κατασκευή τους στο περιβάλλον; Τα ερωτήματα αυτά είναι τα συνοδευτικά στοιχεία της σύγχρονης πραγματικότητας που απασχολεί ένα μεγάλο τμήμα της μόδας. Ιδιαίτερα νέους σχεδιαστές καθώς και καταναλωτές ευαίσθητους σε θέματα καλής συμπεριφοράς απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στους ανθρώπους που δουλεύουν για την παραγωγή τους. Αυτός ο κύκλος βιωσιμότητας της μόδας είναι το θέμα του διήμερου σεμιναρίου «Sustainable Fashion» που συνδιοργανώνει στην Αθήνα ο πολιτιστικός οργανισμός Atopos cvc με το Βρετανικό Συμβούλιο αύριο και την Παρασκευή στον χώρο του Atopos στο Μεταξουργείο, Σαλαμίνος 72.
Σκοπός της εκδήλωσης Sustainable Fashion είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον και να πληροφορήσει το κοινό για τη βιωσιμότητα και την ηθική διάσταση στη μόδα και στο ντιζάιν. H διοργάνωση απευθύνεται σε σχεδιαστές μόδας, συντάκτες, bloggers, επιχειρηματίες καθώς και σε ανθρώπους που αγαπούν τη μόδα και τη τέχνη. Η αυριανή πρώτη μέρα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με τη συνάντηση των συντελεστών του αθηναϊκού «Sustainable Fashion».
Από την πλευρά της Atopos cvc, ο Στάμος Φαφαλιός θα παρουσιάσει τη συλλογή των ρούχων από χαρτί και τους τρόπους που ένα υλικό αλλάζει σύνθεση στο πέρασμα του χρόνου και προσφέρει δυνατότητες επανάχρησής του. Μέρος της συλλογής χάρτινων φορεμάτων της Atopos cvc περιλαμβάνει ρούχα φτιαγμένα από παλιά χάρτινα ιαπωνικά βιβλία του 18ου-19ου αιώνα της περιόδου Εντο, καθώς και φορέματα από χαρτί της δεκαετίας των 60s στην επιφάνεια των οποίων προβάλλουν το πρόσωπο του Μπομπ Ντίλαν ή κάποιο έργο ποπ αισθητικής του Αντι Γουόρχολ.
Η συνιδρύτρια Μαρέβα Γκραμπόβσκι της ελληνικής εταιρείας Zeus & Dione πρόκειται να παρουσιάσει τον τρόπο που το μοντέλο της βιώσιμης μόδας εφαρμόζεται στις συλλογές τους καθώς η δημιουργία και η κατασκευή άρχισαν στη χώρα μας το 2012, σε ένα περιβάλλον που η φιλοσοφία των καλών πρακτικών στην κατασκευή ενδυμάτων ήταν ελάχιστα διαδεδομένη.
Το ιδεολογικό βάρος αυτής της πρωτοβουλίας που μεταφέρει στον κόσμο των σχεδιαστών αλλά και στη βιομηχανία της μόδας πρόκειται να παρουσιάσουν στο ακροατήριο του «Sustainable Fashion» η σχεδιάστρια Αλις Χόλμπεργκ και η ιδρύτρια της πρωτοβουλίας Fashion Revolution Ορσολα ντε Κάστρο. Η πρωτοβουλία της ντε Κάστρο ξεκίνησε μετά την κατάρρευση του εργοστασίου Ράνα Πλάζα στο Μπανγκλαντές τον Απρίλιο του 2013, όπου 1.134 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Το Fashion Revolution προτρέπει τους καταναλωτές μέσα από ενέργειες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους φτιάχνονται τα ρούχα που αγοράζουν και να ζητάνε μεγαλύτερη διαφάνεια από τις εταιρείες κατασκευής τους στις μεθόδους και στα υλικά που χρησιμοποιούν, καθώς και στις συνθήκες εργασίας που προσφέρουν στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές παραγωγής.