Και γιατί να υπάρχει θέμα αν ένα κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αναζωπύρωση της συζήτησης για τη δραχμή; Με αυτή την ερώτηση προσπαθούσαν χθες διάφορα κυβερνητικά στελέχη να διασκεδάσουν το θέμα που άνοιξε ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος διεκδικεί εθνικό διάλογο για το νόμισμα.

Α, ώστε δεν υπάρχει θέμα. Δεν υπάρχει θέμα μετά το Εurogroup που έληξε με τελεσίγραφο: όλα τα μέτρα ώς τις 20 Φεβρουαρίου ή μπαίνουμε πάλι στη ζώνη του λυκόφωτος, δηλαδή του Grexit –το οποίο αρχίζει και συζητείται ως σοβαρή πιθανότητα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι που έρχεται.

Κι αν δεν υπάρχει θέμα, σε μια φάση όπου η απόδοση των δεκαετών ομολόγων άγγιξε το 8%, το ομόλογο που λήγει τον επόμενο Ιούλιο έχει απόδοση 12%, τα σπρεντ πήγαν στον Θεό και οι μετοχές των τραπεζών έπεσαν γύρω στο 15% σε έναν μήνα, τι πρέπει άραγε να γίνει για να ανησυχήσουμε: η Αποκάλυψη;

Η ουσία, λοιπόν, είναι μία. Η οικονομία παραπαίει, λύση σωτηρίας άλλη δεν υπάρχει πλην αυτής που προτείνουν οι εταίροι και δανειστές μας (οι λύσεις του Σώρρα είναι προφανές ότι απευθύνονται σε εξωγήινους, αλλά ακόμα δεν άρχισε η εφαρμογή του διαστημικού προγράμματος του Νίκου Παππά) –και μια συζήτηση για τη δραχμή επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας αβεβαιότητα. Και μαζί, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα –η τουρκική προκλητικότητα των ημερών δεν είναι άμοιρη των εξελίξεων.

Τα υπόλοιπα τα περιέγραψε χθες στη Βουλή ο πιο παρεμβατικός πολιτικός σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Οταν τίθενται τέτοιου είδους θέματα, ποιες καταθέσεις θα επιστρέψουν στις τράπεζες;» αναρωτήθηκε. «Τι δυνατότητες χορήγησης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Ποιος θα επενδύσει; Ποιος θα καταναλώσει; Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία λειτουργούν ως οικονομικοί παράγοντες και παράγουν εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα απομακρύνοντας την πιθανότητα επανόδου στις αγορές, έστω ύστερα από πολλούς μήνες».

Η χώρα βαδίζει στην αποσύνθεση. Είναι τόσο δυσδιάκριτη η πορεία της από τις καρέκλες της κυβερνητικής εξουσίας; Τόσο πολύ τυφλώνει η εξουσία τούς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;