Συμπτώματα αρρυθμίας παρουσιάζει η κυβέρνηση μετά το Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης, κατάσταση που αποδίδεται στην έλλειψη (επικαιροποιημένης) επίσημης γραμμής για τα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσαν αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου (Ξυδάκης περί δαιμονοποίησης της συζήτησης για τη δραχμή, Σεβαστάκης για μικρές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Κούλογλου για τον κίνδυνο «πασοκοποίησης») δεν βοήθησαν καθόλου την κυβερνητική εικόνα σε μία χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Η κυβέρνηση πιθανότατα θα επιδιώξει να «διορθώσει» τις εντυπώσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα που επιστρέφει σήμερα από το Βελιγράδι να προσπαθεί να δώσει ένα πιο σαφές στίγμα προθέσεων έως το επόμενο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου από το βήμα της Βουλής, όπου και θα μιλήσει στο πλαίσιο της συζήτησης επί των συμπερασμάτων του πορίσματος της Εξεταστικής για τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Προς το παρόν ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει με τη συνέντευξή του στην «Πολίτικα» την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί.
Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφές για το θέμα της αξιολόγησης και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μάλτας την ερχόμενη Παρασκευή, κατά τις οποίες θα επιδιώξει να πείσει τους ομολόγους του ότι «παράλογες απαιτήσεις» δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατική Ευρώπη.
Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται βεβαίως και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς αν και δεν αναμένεται κάποια επίσημη απόφαση για τον ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πιθανολογείται ότι θα εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα σε σχέση με τις διαθέσεις του. Κυβερνητικοί κύκλοι δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες στο σενάριο το ΔΝΤ να αποφασίσει την αποχώρησή του, ακόμη και σ’ εκείνο που το θέλει να επιλέγει τη μέθοδο της αναβολής της απόφασης, παρά στο σενάριο που το εμφανίζει να παραμένει εντός με χρηματοδότηση.
Στο μεταξύ λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών σε όλα τα επίπεδα με στόχο, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, «να βρεθεί μία βιώσιμη πολιτική λύση και ασφαλώς διαχειρίσιμη».
ΦΑΛΤΣΟ Η ΠΟΡΕΙΑ… Το Μαξίμου βρέθηκε χθες σε συνθήκες αμηχανίας διαπιστώνοντας σειρά παραφωνιών από πλευράς βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή έγινε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη να δηλώνει στον Σκάι πως δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή, θυμίζοντας μάλιστα ότι επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλουργούσε. Η διόρθωση δεν άργησε να εκδηλωθεί καθώς οι δηλώσεις Ξυδάκη με τη διαπραγμάτευση παγωμένη και τη διαδικασία της αξιολόγησης σε φρένο αποτέλεσαν αντικείμενο αιχμηρού σχολιασμού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και δημιούργησαν εσωτερικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς τέτοιου τύπου διατυπώσεις συμπίπτουν με την έμμεση απειλή Σόιμπλε περί Grexit σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν αποφασίσει τελικώς τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες προηγήθηκε συνεννόηση του Ξυδάκη με το Μαξίμου –που δεν προέβη σε κανένα σχόλιο –προτού μέσω του Γραφείου Τύπου της Κουμουνδούρου ο βουλευτής να εξηγήσει: «Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο Διαδίκτυο». Επιπλέον πρόσθεσε ότι «οι έλληνες πολίτες και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν».
Η κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να παρέμβει στην υπόθεση «δραχμή», θέλησε να σχολιάσει διαρροές ανώνυμων κύκλων σύμφωνα με τις οποίες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έθεσε θέμα αμφισβήτησης της θέσης της Ελλάδας ως προς την ευρωζώνη. Το Μαξίμου διευκρίνισε ότι αντιθέτως, απαντώντας σε σχόλιο έλληνα βουλευτή πως η γερμανική πλευρά ανακινεί ζήτημα Grexit, ο Μοσκοβισί είπε ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη κάτι που συμμερίζονται όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι.
ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Η κατάσταση για το Μαξίμου έγινε πιο περίπλοκη όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης διαπίστωνε (North) πως «βλέπει» μικρές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Και μάλιστα εξηγώντας ότι μπορούν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για τα πλεονάσματα, τη φορολογία και άλλα θέματα που άπτονται του Μνημονίου. Η κυβέρνηση προτίμησε αντί να απαντήσει στον Δημήτρη Σεβαστάκη να καταγγείλει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή ομολογεί ότι «πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», ζητώντας εξηγήσεις για το εάν εννοεί μείωση του αφορολογήτου, «δηλαδή ό,τι ζητάει το ΔΝΤ». Επίσης το Μαξίμου ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διευκρινίσει εάν υιοθετεί τη δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Βρούτση για το «απαράδεκτο βέτο του υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις».
Μέσα σ’ όλα αυτά ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που έχει μιλήσει για εκλογές, εντόπισε χθες κίνδυνο «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ.