Το αντιληφθήκατε χθες ότι η χώρα ήταν ακέφαλη; Ανησυχήσατε, μήπως, όταν το διαπιστώσατε βλέποντας τα δελτία ειδήσεων; Σας λέω λοιπόν ότι ζούσαμε με προεδρεύοντα της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και πρωθυπουργεύοντα τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μόλις επέστρεψε από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη καλεσμένος του ομολόγου του Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας γυρίζει περίπου στις 3 το μεσημέρι από αντίστοιχη επίσκεψη στη Σερβία.

Χθες συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς (φωτογραφία) και είδε τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ενώ σήμερα πριν πάρει το (κυβερνητικό) αεροπλάνο της επιστροφής θα έβλεπε την πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης Μάγια Γκόικοβιτς και τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο.

Του πρότεινε να τους τσιμεντώσει!

Χαριτωμένο και το δεύτερο θέμα μου! Το μεταφέρω με καθυστέρηση μιας μέρας, αλλά το καταγράφω γιατί (πασιφανώς…) το στοιχείο του αυτοσαρκασμού δεν εκδηλώνεται εύκολα στους πολιτικούς.

Τυχαία συνάντηση είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στον διάδρομο έξω από το γραφείο του δεύτερου στη Βουλή.

«Πού πας με αυτή την κουστωδία;» ρώτησε ο Λεβέντης τον Θεοδωράκη, βλέποντας να προχωρούν δίπλα του οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Γιώργος Μαυρωτάς και ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας. «Τους κρατάω μη μου φύγουν» απάντησε με διάθεση αυτοσαρκασμού ο επικεφαλής του Ποταμιού, με τον Λεβέντη να συμπληρώνει «ε, τότε να σου φέρω και ένα μυστρί». «Γιατί;» ρώτησε ο Θεοδωράκης, «για να τους χτίσεις» απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.

Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά τον Νίκο Γρατσία

Κηδεύεται σήμερα (ώρα 14:00 από το Νεκροταφείο Παπάγου) ο 85χρονος βετεράνος της ανανεωτικής Αριστεράς και ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Γρατσίας. Εμβληματική φυσιογνωμία των προοδευτικών και αριστερών μηχανικών, συνέβαλε ενεργά στον επιστημονικό συνδικαλισμό των μηχανικών στο ΤΕΕ, στον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών όπου διετέλεσε πρόεδρος για μία 8ετία στα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια. Και όπως υπογραμμίστηκε στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, «ήταν ένας ακαταπόνητος ενεργός πολίτης, με ενασχόληση στα κοινά, στις τοπικές πρωτοβουλίες τόσο της Νάξου (Απεραθίτης γαρ) όσο και του Χολαργού».

Είδες η ΔΕΗ;

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, έκανε ένα ομολογουμένως ενδιαφέρον ποστ στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook με θέμα τη ΔΕΗ. Οπως ενημερώνει τους διαδικτυακούς του φίλους, είχε σκεφτεί να γράψει κάτι πιο γενικό, για τον ρόλο των πελατειακών σχέσεων στο Δημόσιο φέρ’ ειπείν. Μετά όμως, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, έπεσε πάνω στα στοιχεία σχετικά με τη ΔΕΗ κι είπε να αφήσει στην άκρη το essay και να δώσει «σε πρωτόλεια μορφή το υλικό» που διερευνούσε.

Θα σας παραθέσω, λοιπόν, σε τίτλους τα πιο ζουμερά από αυτά τα στοιχεία που λέει ο Καρκατσούλης ότι βρήκε. «Οσοι συνδικαλιστές δεν δουλεύουν σε βάρδιες θα πληρώνονται σαν να έκαναν βάρδιες». «Οσοι συνδικαλιστές έχασαν το δικαίωμα να πληρώνονται τις βάρδιες που δεν κάνουν βάσει της σύμβασης του 2012, θα τις πληρωθούν αναδρομικά». «Βρείτε τη διαφορά μεταξύ επιδόματος “ευδόκιμης παραμονής” και επιδόματος “παραμονής”. Λαμβάνουν και τα δύο». «Το μέσο κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ ανέρχεται σήμερα στα 3.425 ευρώ τον μήνα». «Οι προσαυξήσεις βάρδιας καταβάλλονται και στους αδειούχους». Θα αντιγράψω τον Καρκατσούλη και θα αναφωνήσω κι εγώ «είδες η ΔΕΗ;».