Η παρεμβολή του Νίκου Ξυδάκη υπέρ της «αποδαιμονοποίησης» των συζητήσεων για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ρίχνει νερό στον μύλο της ΝΔ, όπως διαφαίνεται και από τις πρώτες αντιδράσεις της Πειραιώς. Στο γαλάζιο επιτελείο συνδέουν την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τη γενικότερη «σύγχυση και αμηχανία» που καταλογίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ κάνουν λόγο και για «δικαίωση» μέσα σε λίγες ώρες του συναγερμού που σήμανε η ΝΔ με φόντο το Grexit.

Την κλιμάκωση της γαλάζιας αντίδρασης για τις δηλώσεις Ξυδάκη αναλαμβάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας στον Πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει –«ούτε ως φάρσα» –μια επανάληψη του σκηνικού του 2015. Στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφηναν χθες να διαφανεί ότι η επιστροφή στα επικίνδυνα μονοπάτια του Grexit θα είναι κεντρικό θέμα της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής σχετικά με τη δανειδότηση κομμάτων και ΜΜΕ.

«ΟΜΟΛΟΓΙΑ». Το κλίμα που διαμορφώνεται στο γαλάζιο επιτελείο, πάντως, φρόντισε χθες να μεταφέρει ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αντιλαμβάνεται τις επίμαχες δηλώσεις Ξυδάκη ως «ομολογία των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης». «Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ανοιχτά και καθαρά στον ελληνικό λαό τι διακυβεύεται αυτό το 20ήμερο. Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ανοιχτά και καθαρά ότι αυτοί οι κύριοι οδηγούν τη χώρα σε μια δεύτερη τραγική κατάσταση, με αποτελέσματα που ούτε καν μπορεί κανείς να φανταστεί» ήταν τα πρώτα πυρά από τον εκπρόσωπο της ΝΔ.