Η ετήσια παρωδία του ελληνικού μπάσκετ, ο καταθλιπτικός τελικός του απαξιωμένου Κυπέλλου Ελλάδας, είναι ξανά εδώ. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βιώνουμε την ίδια άρρωστη, μίζερη και θλιβερή ιστορία με το γήπεδο (και την πόλη) που θα φιλοξενήσει τον αγώνα, τις νεκρές ζώνες στις κερκίδες, τα εισιτήρια ή τις προσκλήσεις, τις μετακινήσεις των οπαδών.

Η απόλυτη επιβεβαίωση της ανικανότητας ενός κράτους. Η επιτομή της αδυναμίας του να προγραμματίσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο. Η ομολογία του ότι είμαστε δέσμιοι του οπαδισμού και μιας νοσηρής νοοτροπίας που κατ’ ουσίαν αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο.

Την ώρα που όλη η Ευρώπη και ακόμη και οι Τούρκοι διοργανώνουν Final 8 (στην Αγκυρα θα διεξαχθεί το τουρκικό), εμείς εδώ στο Ελλάντα δεν μπορούμε να κάνουμε έναν τελικό. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα απολύτως και όπως με ειρωνική διάθεση δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, το ανάγουμε σε «εθνικό ζήτημα». Ισως να έχει και μια δόση αυτοσαρκασμού η ειρωνεία του και να μη βγάζει απέξω τον εαυτό του. Διότι και ο πρόεδρος της διοργανώτριας Αρχής είναι μέρος του προβλήματος. Σίγουρα δεν έχει διαφανεί στο ελάχιστο ότι αποτελεί μέρος της λύσης του!

Περί παρερμηνειών και άνοιας

Το δυσάρεστο στο φετινό, κουραστικά επαναλαμβανόμενο έργο είναι ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόρριψη της Ξάνθης ως πόλης που θα φιλοξενούσε τον τελικό, έμπλεξε και τη μουσουλμανική μειονότητα! «Αλλα είπα, άλλα έγραψαν» υποστήριξε κατόπιν μιλώντας στον Sport24 Radio 103,3, όμως 22 λεπτά αργότερα ο ArenaFM ανέβασε στο site του το ηχητικό ντοκουμέντο. «Κοιτάξτε, αφήστε την Ξάνθη. Η Ξάνθη είναι ένα ευαίσθητα εθνικό σημείο όπου, αν είχαμε τους στρατούς, τους εκπαιδευμένους και τους οργανωμένους των δύο σωματείων, δεν ξέρω τι επιπέδου επεισόδια μπορούσαν να δημιουργήσουν και μήπως είχαμε και εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας» καταγράφεται από το 7:30 της ηχογραφημένης συνέντευξης κι ύστερα.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού μάλλον υποχρεώθηκε να βγει να ανασκευάσει, καθώς η πρώτη δήλωση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, με κορυφαία του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη, ο οποίος τον χαρακτήρισε «κοινό συκοφάντη, ψεύτη, που με την άθλια δήλωση του υποσκάπτει όχι μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και την ηρεμία των ελλήνων πολιτών της περιοχής. Η λέξη “ντροπή” είναι λίγη». Εκανε ακόμη λόγο για παράγοντα-δεινόσαυρο, που «μόνο σε άνοια μπορούν να δικαιολογηθούν τα λεγόμενά του»!

Μαϊμούδες και μουσουλμανική μειονότητα

Στη «δευτερολογία» του ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τόνισε πως άλλα είπε και άλλα έγραψαν, ενώ επιχείρησε να εξηγήσει πως εννοούσε ότι ο φόβος είχε να κάνει με επιθέσεις ταραχοποιών στοιχείων εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας. Κάτι που ο γ.γ. της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης έκανε πιο συγκεκριμένο, λέγοντας ότι «φοβηθήκαμε το ενδεχόμενο να διεισδύσουν χρυσαυγίτες στους οργανωμένους στρατούς των δύο ομάδων και να δημιουργηθούν θέματα με τη μουσουλμανική μειονότητα». Μια τέτοια σκέψη ενδεχομένως να είχε βάση, ωστόσο δικαιολογημένα ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης έχει απορίες για την προσέλευση των πληροφοριών της ΕΟΚ και του Γιώργου Βασιλακόπουλου («ποιος σας ενημέρωσε; Η Αστυνομία; Ο Στρατός; Οι μυστικές υπηρεσίες της CIA;» είπε χαρακτηριστικά) και βεβαίως απέχει παρασάγγας από όσα μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί στην αρχική δήλωση. Ισως ο πρόεδρος είναι ταλαιπωρημένος από την πρόσφατη εγχείρηση –ρουτίνας μεν, επίπονη δε –στην οποία υποβλήθηκε, μπορεί να σκεφτεί κάνεις. Αλλος πάλι μπορεί να σκεφτεί ότι όταν είχε κάνει τη δήλωση για «τις μαϊμούδες του ΝΒΑ που πηδάνε», δεν είχε περάσει κάποια τέτοιας μορφής ταλαιπωρία…

Βγαίνουν οι κάλπες

Παρουσιάστηκε το σχέδιο της Σούπερ Λίγκας για αναδιάρθρωση των κατηγορίων (για 14 ομάδες στην 1η κατηγορία και 10 στη 2η), με ανάδειξη πρωταθλητή από τα πλέι οφ, διεξαγωγή πλέι άουτ για τις ομάδες που θα παραμείνουν στην κατηγορία κ.λπ. Σας είχε ενημερώσει σχετικώς η στήλη εδώ και καιρό αποκαλύπτοντας τις φιλόδοξες ιδέες της διοργανώτριας Αρχής. Επίσης σας έχω προειδοποιήσει για άμεσες εξελίξεις στα θέματα της ΕΠΟ. Η πληροφορία που έχω είναι ότι εντός του μήνα, δηλαδή εντός Φεβρουαρίου, είναι πλέον πολύ πιθανό να προκηρυχθούν οι εκλογές της ομοσπονδίας. Οχι να διεξαχθούν. Θα διεξαχθούν τον Μάρτιο ή το αργότερο το πρώτο 10ημερο του Απριλίου.

Συμβόλαια στις FIFA/UEFA

Ωστόσο θα αλλάξουν πολλά πράγματα στον τρόπο διοίκησης της ελληνικής ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σκέψεις για τη σύσταση μιας επιτροπής στην οποία μπορεί να υπάρχουν κάποια από τα νυν μέλη της Επιτροπής Εξομάλυνσης [με πιθανότερους τους Ι. Δρόσο, Ζ. Βρύζα (φωτογραφία)] και η οποία τρόπον τινά θα επιτηρεί τη διοίκηση της ΕΠΟ για τον πρώτο καιρό.

Το κρίσιμο όμως είναι η διαιτησία, για την οποία εκπονείται σχέδιο για τη μετάβασή της στον επαγγελματισμό. Οι διαιτητές αλλά και τα μέλη της επιτροπής –επίσης το πιθανότερο είναι να είναι 5μελής –θα έχουν συμβόλαια που θα κατατίθενται και στις FIFA/UEFA. Ενδεχομένως να θεσπιστεί σχολή διατησίας που θα έχει 2ετή διάρκεια, με τη συμμετοχή ξένων παραγόντων της διαιτησίας που θα επιλέγονται από τις διεθνείς συνομοσπονδίες και φυσικά σε όσους δεν ανταποκρίνονται και συλλέγουν χαμηλή βαθμολογία θα «παγώνουν» ή θα «κόβονται» τα συμβόλαιά τους. Λεπτομέρειες και τελικές αποφάσεις λίαν συντόμως, αν κι εφόσον ισχύει ότι οι εκλογές κοντοζυγώνουν.

Εποικοδομητικότετ α τετ

Η διαχείριση του Γιάννη Μπουρούση από τον Τσάβι Πασκουάλ έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Γενικώς ο Ισπανός, που προσπαθεί να μάθει την ομάδα, έχει αλλάξει γνώμη για τους παίκτες και αυτό φαίνεται από το rotation. Στην περίπτωση του Μπουρούση έμαθα πως ρόλο έπαιξε και μια ξεκάθαρη τετ α τετ συζήτηση που έγινε πριν από κάνα μήνα.

Κουίζ

Εχει βουίξει η πιάτσα για deal που μόνο τα τυπικά απομένουν για να ολοκληρωθεί. Η φημολογία για τον συγκεκριμένο ξένο παίκτη που οδεύει σε ομάδα του εξωτερικού, στην οποία υπάρχει ελληνικό στοιχείο, έχει κορυφωθεί σε σημείο όταν παρουσίασε πρόβλημα να κυκλοφορεί ότι μπήκε στο ψυγείο από την ομάδα του. Προσωπικά το αποκλείω καθώς βρισκόμαστε αρχές Φλεβάρη και καμιά ομάδα δεν μπορεί να αποφασίσει κάτι τέτοιο για τόσο μεγάλο διάστημα. Οτι ο παίκτης μπορεί να πάει στην Ισπανία δεν το αποκλείω διόλου. Ποιος είναι;