Ο Ρόμαν Ζοζούλια παραδόθηκε έρμαιο στον σαρκασμό της ιστορίας της Ράγιο Βαγεκάνο και του ποδοσφαίρου.

Η περίπτωση του ουκρανού ποδοσφαιριστή θα καταγραφεί ως η επιτομή της νίκης της πολιτικής εις βάρος του δημοφιλέστερου αθλήματος, καθώς αναγκάστηκε να λύσει το συμβόλαιό του με την ισπανική ομάδα πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του.

Ο Ζοζούλια, που αποτέλεσε το καλοκαίρι μεταγραφικό στόχο του ΠΑΟΚ, έλυσε τη συνεργασία του με τη Ράγιο Βαγεκάνο σε λιγότερες από 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση του μετακίνησής του με τη μορφή δανεισμού από την Μπέτις λόγω των έντονων αντιδράσεων των οπαδών και επέστρεψε στην προηγούμενη ομάδα του.

Η ομάδα της λαϊκής συνοικίας της Μαδρίτης, Βαγέκας αποτελεί το προπύργιο της Αριστεράς στην Ισπανία, γεγονός που δεν έλαβαν υπόψη τους οι επικεφαλής του συλλόγου όταν συμφωνούσαν με τον Ζοζούλια, ο οποίος φέρεται να έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς τους νεοναζί.

Προφανώς η ηθική του ποδοσφαίρου επιτρέπει τη χρήση όλων των κλειδιών της επιτυχίας, ακόμα και τα αντικλείδια.

Κατά τη χθεσινή προγραμματισμένη πρώτη προπόνηση του Ζοζούλια, οπαδοί της Ράγιο Βαγεκάνο τον περίμεναν με ένα πανό που έγραφε: «Το Βαγέκας δεν είναι μέρος για τους Ναζί, ούτε για σένα Πρέσα (πρόεδρος της Ράγιο). Φύγε τώρα».

Οταν αφίχθη ο Ουκρανός έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν οι άνθρωποι του συλλόγου με τους οπαδούς, η κατάσταση δεν εξομαλύνθηκε.

Ο παίκτης αναγκάστηκε τελικά να φύγει από την πίσω πόρτα για να αποφύγει περαιτέρω επεισόδια με τους οπαδούς.

Σε ανακοίνωσή τους οι οπαδοί χαρακτηρίζουν την άφιξη του Ζοζούλια «χαστούκι στις αξίες και την ιστορία μας. Ανάμεσα σε τόσους χιλιάδες παίκτες στην αγορά, η Ράγιο αποφάσισε να φέρει τον γνωστό νεοναζί Ζοζούλια».

«Δεν είναι θέμα ιδεολογίας: πηγαίνει ακόμα πιο μακριά. Εξασκείται στα όπλα, προσφέρει χρήματα σε τάγματα φασιστών, φορά τα σύμβολά τους και εκδηλώνει την υποστήριξή του προς τους ακροδεξιούς της χώρας του, για τους οποίους αποτελεί σύμβολο».

Από την πρώτη στιγμή που αφίχθη ο Ζοζούλια, είχε αρνηθεί πως είναι υποστηρικτής της Ακροδεξιάς, αλλά δεν μπόρεσε να σβήσει τη φωτιά. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο παίκτης δεν μπορεί να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν γιατί απαγορεύεται να μεταγραφεί σε περισσότερους από δύο συλλόγους την ίδια περίοδο.