Επιβάλλοντας προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε υπηκόους επτά μουσουλμανικών χωρών, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κίνηση θα βοηθήσει να προστατευτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την τρομοκρατία. Λιγότερο όμως από το ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η κίνηση αυτή θα βελτιώσει την ασφάλεια στην χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση της 30ης και 31ης Ιανουαρίου καταδεικνύει ότι περίπου ένας στους δύο Αμερικανούς υποστηρίζει την απαγόρευση, η οποία εμποδίζει επίσης την είσοδο στην χώρα όλων των προσφύγων για 120 ημέρες. Διαμετρικά αντίθετες, αλλά διχασμένες και αυτές, είναι οι απόψεις ανάμεσα στους υποστηρικτές των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, το 49% των Αμερικανών συμφωνεί με το διάταγμα και το 41% διαφωνεί. Το 53% των Δημοκρατικών είπαν ότι «διαφωνούν έντονα» με την απόφαση του Τραμπ, ενώ το 51% των Ρεπουμπλικανών είπαν ότι «συμφωνεί έντονα».

Οι Δημοκρατικοί είχαν τριπλάσια πιθανότητα να υποστηρίξουν ότι «η Αμερική θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες» από τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αντίστοιχα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να υποστηρίξουν ότι «η απαγόρευση ατόμων από μουσουλμανικές χώρες είναι αναγκαία για να προληφθεί η τρομοκρατία».

Στο θέμα της ασφάλειας, το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η απαγόρευση τους έδωσε την αίσθηση πως είναι «περισσότερο ασφαλείς» ενώ το 26% απάντησε πως νιώθει «λιγότερο ασφαλές». Επίσης, το 33% των ερωτηθέντων είπε πως δεν θα αλλάξει τίποτα, και οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν.

Διαφωνούν με τη διάκριση υπέρ των χριστιανών προσφύγων

Ο Ουέστι Εγκμοντ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσωμάτωσης Μεταναστών στο Κολέγιο της Βοστόνης, είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν αποκτήσει σταδιακά εχθρότητα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς έχει μετατεθεί το βάρος της προέλευσης των ροών από την ανατολική Ευρώπη σε χώρες όπως το Ιράκ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

«Η αύξηση των αριθμών αυτών, όσο σχετικά μικροί και να είναι, έχουν συγκεντρώσει αρκετά τα φώτα της δημοσιότητας ώστε να προκαλέσουν μικρή αντίδραση από άτομα που νιώθουν πραγματικά πολύ άβολα με την ποικιλομορφία που τους περιβάλλει», δήλωσε ο Εγκμοντ.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι το κράτος θα έπρεπε να δείξει προτίμηση σε χριστιανούς πρόσφυγες, όπως έχει υπονοήσει ο Τραμπ. Περίπου το 56%, συμπεριλαμβανομένου του 72% των Δημοκρατικών και του 45% των Ρεπουμπλικανών, διαφώνησαν ότι η χώρα θα πρέπει να «υποδεχθεί χριστιανούς πρόσφυγες, αλλά όχι μουσουλμάνους».

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά στα αγγλικά και στις 50 πολιτείες. Συγκέντρωσε τις γνώμες 1.201 ατόμων, μεταξύ των οποίων 453 Δημοκρατικοί και 478 Ρεπουμπλικανοί. Εχει περιθώριο σφάλματος τριών ποσοστιαίων μονάδων για ολόκληρο το δείγμα και 5 ποσοστιαίων μονάδων για τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.