«Οσοι προσπαθείτε να γλιτώσετε από διώξεις, τρομοκρατία και πόλεμο, να ξέρετε πως ο Καναδάς θα σας υποδεχθεί ανεξαρτήτως της πίστης σας. Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας. #WelcometoCanada». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το Σάββατο, μέσω twitter, ο Τζάστιν Τριντό στο διαβόητο πια διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο όλων των προσφύγων καθώς και των πολιτών επτά μουσουλμανικών κρατών στις ΗΠΑ. Δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, μετά την επίθεση ενός 27χρονου ακροδεξιού σε ένα τέμενος του Κεμπέκ και τον θάνατο έξι ανθρώπων, ο πρωθυπουργός του Καναδά έσπευσε να διαμηνύσει, εντός του Κοινοβουλίου της χώρας, στους «περισσότερο από ένα εκατομμύριο Καναδούς μουσουλμανικού δόγματος» πως «36 εκατομμύρια Καναδοί είναι εξίσου συντετριμμένοι»· και να διακηρύξει πως «τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην καναδική κοινωνία». Ο Τζάστιν Τριντό έχει ήδη κερδίσει επάξια τον τίτλο του «αντι-Τραμπ». Η παράδοση υποδοχής και αποδοχής που υπερασπίζεται όμως έχει μακρά ιστορία στον Καναδά.

Ο πατέρας του, Πιερ Ελιοτ Τριντό, έθεσε τις βάσεις της πολυπολιτισμικότητας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Παράλληλα, επισημαίνει η «Figaro», ώθησε τον Καναδά να πάρει αποστάσεις από τις ΗΠΑ, προσεγγίζοντας την Κούβα και υποδεχόμενος χιλιάδες λιποτάκτες του πολέμου του Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970 –μία πολιτική που επανέλαβε μετά το 2003 ο πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν με τους λιποτάκτες του πολέμου του Ιράκ. Οσο για τον Τζάστιν Τριντό, αυτός είχε καταστήσει σαφή ήδη από την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2005 την πρόθεσή του να υποδεχθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες, αλλάζοντας τον ρου που είχε δώσει στον Καναδά, μεταξύ 2006 και 2015, η συντηρητική κυβέρνηση του Στίβεν Χάρπερ. Και κράτησε την υπόσχεσή του, υποδεχόμενος έκτοτε περισσότερους από 39.600 Σύρους. Πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, αιφνιδίασε τους Καναδούς με τα δάκρυά του ενόσω άκουγε την ιστορία μιας οικογένειας από το Χαλέπι, που ήθελε να του εκφράσει την ευγνωμοσύνη της.

Αλλά αυτή η ενσυναίσθηση που διαθέτει, είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Τριντό θεωρείται το ακριβώς αντίθετο του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έχει απλώς εντάξει στην κυβέρνησή του υπουργούς αφγανικής, ινδικής, σομαλικής καταγωγής, διαφόρων δογμάτων, τους έχει αναθέσει και σημαντικά υπουργεία. Ο υπουργός Αμυνας, για παράδειγμα, Χαρτζίτ Τατζάν: είναι ινδικής καταγωγής, σιχ στο θρήσκευμα. Ή ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Αχμέντ Χουσέν: είναι μουσουλμάνος, με καταγωγή από τη Σομαλία, μια χώρα που βρίσκεται πλέον στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Αυτός ήταν που διαβεβαίωσε όσους υπηκόους των επτά κρατών που στοχοποιεί το διάταγμα του Τραμπ αποκλείστηκαν στον Καναδά πως θα τους δοθεί άδεια παραμονής. Ο ίδιος επαναβεβαίωσε ότι ο Καναδάς θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη «συμπόνια».

Τη δεκαετία του 2000, ο Καναδάς δεχόταν κατά μέσο όρο 250.000 μετανάστες τον χρόνο. Το υπουργείο Μετανάστευσης ανέβασε τον αριθμό αυτό στους 270.000 το 2010, για να φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των 320.000 το 2015. Και με βάση τις εισηγήσεις ενός συμβουλίου με ρόλο συμβούλου σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, η Οτάβα μπορεί να ανεβάσει μέσα στην επόμενη πενταετία τον αριθμό των νεοεισερχομένων στις 450.000. Ο στόχος είναι να φτάσει ο πληθυσμός, από 36 εκατομμύρια κατοίκους σήμερα, στα 100 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο μικρός γείτονας των ΗΠΑ έχει άλλωστε δημιουργήσει εδώ και καιρό τα μέσα υλοποίησης των φιλοδοξιών του σε θέματα μετανάστευσης. Η χώρα επιλέγει τους υποψηφίους για το «καναδικό όνειρο» με βάση ένα point system, ένα σύστημα μορίων, το οποίο βασίζεται με τη σειρά του σε ένα «σχέδιο δράσης» με οικονομικά, δημογραφικά, καθώς και ανθρωπιστικά κριτήρια.

Ο φονιάς παραδόθηκε

Υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και της Μαρίν Λεπέν, εχθρός των μεταναστών αλλά και των «φεμιναζί», όπως αποκαλούσε τις φεμινίστριες, είναι ο Αλεξάντρ Μπισονέτ, ο 27χρονος φοιτητής που σκότωσε το βράδυ της Κυριακής έξι ανθρώπους και τραυμάτισε 19 στο μεγάλο τέμενος του Κεμπέκ, για να παραδοθεί κατόπιν στην αστυνομία και να ομολογήσει την πράξη του.