Ενα είναι βέβαιο για την επιλογή του δικαστή Νιλ Γκόρσατς από τον Ντόναλντ Τραμπ για την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που είναι κενή εδώ και έναν χρόνο. Η μάχη των Δημοκρατικών για να μην επικυρωθεί ο διορισμός –που θα επηρεάσει τη ζωή των Αμερικανών για τις επόμενες δεκαετίες –μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Γερουσίας. Υπό νορμάλ συνθήκες, ο ομοσπονδιακός δικαστής του Ντένβερ, με τις εντυπωσιακές σπουδές και εμπειρία σε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Ουάσιγκτον, θα ήταν ένας συμβατικός συντηρητικός υποψήφιος, στον διορισμό του οποίου οι Δημοκρατικοί, που αποτελούν μειοψηφία στη Γερουσία, θα συναινούσαν γκρινιάζοντας. Ομως αυτές δεν είναι νορμάλ εποχές. Στις 12 ημέρες που ο Τραμπ βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων έχουν φθάσει στα άκρα και οι Δημοκρατικοί θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν εμπόδια στην υλοποίηση των αποφάσεων του νέου προέδρου. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα ζητήσει να γίνει η επικύρωση του νέου ανώτατου δικαστή με 60 ψήφους (από τις 100 του Σώματος) και όχι με απλή πλειοψηφία, εκφράζοντας τις «πολύ σοβαρές αντιρρήσεις» του για τον συγκεκριμένο υποψήφιο.

Η επιλογή του 49χρονου Γκόρσατς έγινε με στόχο να διαμορφωθεί συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τα οκτώ μέλη του ήταν χωρισμένα σε τέσσερις συντηρητικούς και τέσσερις προοδευτικούς και χρειαζόταν ο ένατος για να γείρει η πλάστιγγα προς κάποια κατεύθυνση. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι Ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν σθεναρά να επικυρώσουν τον εκλεκτό του Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση –από τον Φεβρουάριο του 2016 όταν απεβίωσε ο δικαστής Αντονίν Σκάλια. Τώρα η συντηρητική πλειοψηφία θα διαμορφώσει αποφάσεις που θα επηρεάσουν καυτά θέματα όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή, η θανατική ποινή και τα θρησκευτικά δικαιώματα.

Ο Γκόρσατς, γιος πρώην αξιωματούχου της κυβέρνησης Ρίγκαν, είναι ο νεότερος υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο τα τελευταία 25 χρόνια. Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η επιλογή αυτή θεωρείται από τον Λευκό Οίκο ως σημαντική αλλαγή, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν οι υποψήφιοι για το Ανώτατο Δικαστήριο προέρχονταν κυρίως από την ανατολική ακτή της χώρας. Ο Γκόρσατς ζει στο Μπόλντερ του Κολοράντο, όπου εκτρέφει άλογα.

Η επιλογή του 49χρονου δικαστικού, που συμπεριελήφθη στον κατάλογο 20 υποψηφίων οι οποίοι προτάθηκαν στον Τραμπ, φαίνεται να λειτουργεί ενωτικά για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς ακόμα και εσωκομματικοί επικριτές του νέου προέδρου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. «Εντυπωσιακή» χαρακτηρίστηκε η απόφαση τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες όσο και από συντηρητικές οργανώσεις.

Γιος της Αν Μπάρφορντ, της πρώτης γυναίκας επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, επί Ρόναλντ Ρίγκαν, ο 49χρονος δικαστικός σπούδασε Νομικά στα καλύτερα πανεπιστήμια –Κολούμπια και Χάρβαρντ -, ενώ έκανε και διδακτορικό για τη νομική φιλοσοφία στην Οξφόρδη. Το 2013 ήταν ένας εκ των υποστηρικτών της άποψης ότι οι ιδιοκτήτες εταιρειών μπορούν να αρνηθούν, βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων, μια πρόβλεψη του Obamacare, του νόμου για την υγειονομική ασφάλιση που απαιτεί από τους εργοδότες να προσφέρουν κάλυψη στις γυναίκες για τον έλεγχο των γεννήσεων.

Τέτοιες απόψεις είναι που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των Δημοκρατικών. «Ο δικαστής Γκόρσατς έχει πάρει το μέρος των επιχειρήσεων έναντι των εργαζομένων, έχει επιδείξει εχθρότητα έναντι των δικαιωμάτων των γυναικών και, το πιο ανησυχητικό, έχει συμβάλει στην ιδεολογική προσέγγιση μιας νομολογίας που με κάνει να αμφιβάλλω εάν θα συμβάλει στην ισχυρή και ανεξάρτητη φωνή του Ανώτατου Δικαστηρίου» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σούμερ.

Ο δικαστής Γκόρσατς θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή της Γερουσίας για τα δικαστικά θέματα και κατόπιν ο διορισμός του θα σταλεί στη Γερουσία για την τελευταία ψηφοφορία. Σε αυτό το σημείο, εάν οι Δημοκρατικοί δεν δείξουν σημάδια υποχώρησης, είναι πιθανό να ξεκινήσει μια διαδικασία καθυστερήσεων. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία 52-48 της Γερουσίας, που είναι σχετικά ισχνή, δεν διαθέτουν δηλαδή τις 60 ψήφους με τις οποίες ουσιαστικά θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των αντιπάλων τους. Εάν το αδιέξοδο παραμείνει (με κάποιους Δημοκρατικούς να δηλώνουν ήδη ότι η έδρα θα έπρεπε να είχε καλυφθεί εδώ και έναν χρόνο με τον υποψήφιο του Ομπάμα, άρα τώρα είναι αποφασισμένοι να δημιουργούν προβλήματα για τον Γκόρσατς τα επόμενα τέσσερα χρόνια), τότε ο παλαιότερος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Μιτς Μακόνελ θα πρέπει να λάβει μια ιστορική απόφαση: εάν θα επικαλεσθεί τη λεγόμενη «πυρηνική επιλογή» και να αλλάξει τους κανονισμούς της Γερουσίας ώστε να επικυρωθεί ο υποψήφιος με απλή πλειοψηφία.