Το πόσο βλάπτουν ή ακόμη και ωφελούν τα αλκοολούχα ποτά είναι ένα θέμα που απασχολεί επί δεκαετίες την ιατρική βιβλιογραφία. Ομως, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC) επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα.
Το άρθρο σύνταξης του περιοδικού τοποθετείται στα αποτελέσματα των μέχρι τώρα μεμονωμένων μικρών μελετών και των μέχρι τώρα τυχαιοποιημένων πολυκεντρικών μελετών. Αυτό που αναμφισβήτητα προκύπτει από τις μελέτες είναι ότι τα αλκοολούχα ποτά, ακόμα και σε μικρή ποσότητα είναι επιβλαβή, προδιαθέτοντας σε κολπική μαρμαρυγή. Ακόμη και η κολπική μαρμαρυγή που η θεραπεία της επιχειρείται επεμβατικά με κατάλυση (ablation) είναι ανθεκτική συγκριτικά με την κολπική μαρμαρυγή εκείνων που δεν κάνουν χρήση αλκοολούχων ποτών.
Επίσης, είναι αναμφισβήτητο ότι οι χρόνια αλκοολικοί είναι εκείνοι που αναπτύσσουν τη λεγόμενη αλκοολικού τύπου διαιτητική μυοκαρδιοπάθεια.
Ομως το θέμα περιπλέκεται σχετικά με τη στεφανιαία νόσο και γενικά την καρδιακή ανεπάρκεια.
Μεμονωμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μέτρια χρήση αλκοολούχων ποτών (1-2 ποτήρια κρασί ημερησίως) αυξάνει την καλή χοληστερίνη, βελτιώνει την πηκτικότητα του αίματος και ασκεί ακόμη και ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο των διαβητικών. Γενικά, η μικρή ημερήσια ποσότητα αλκοολούχων ποτών είναι κάτι το καλό.
Δυστυχώς όμως τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένων πολυκεντρικών μελετών και μεταναλύσεων δεν επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις του αλκοόλ σε μικρές ποσότητες, από τις μεμονωμένες μικρές μελέτες που ανακοινώθηκαν. Αντίθετα, οι πολυκεντρικές μελέτες επισημαίνουν ότι το αλκοόλ είναι τοξική ουσία που ακόμα και σε μικρές ποσότητες δεν είναι ωφέλιμο. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι χρήστες αλκοολούχων ποτών είναι επιρρεπείς για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια.
Βέβαια στην Ιατρική τα θέματα παραμένουν ανοικτά μέχρις ότου περισσότερες μελέτες καταλήξουν σε οριστικά αποτελέσματα. Ομως, η στήλη αυτή σχολιάζει πάντα την καρδιολογική επικαιρότητα και από την ανταπόκριση των αναγνωστών φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
*Η ευχή που οι αναγνώστες εκφράζουν είναι η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» να συνεχίσει την έκδοσή της για να μπορούν και αυτοί να πληροφορούνται τις εξελίξεις της Καρδιολογίας.