Το πιο σύντομο ανέκδοτο στους κόλπους των τραπεζιτών λέγεται «υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου». Ο νέος, εκ του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy προερχόμενος, υπουργός έχει βάλει ως σκοπό του να έχει τον πρώτο λόγο στις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, άσχετα αν δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαιώνουν τo έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο υπουργός, ο οποίος ζητά από τραπεζίτες να τον ενημερώσουν προκειμένου να εγκρίνει, εξ ονόματος της κυβέρνησης, τα πρόσωπα που πρόκειται να στελεχώσουν τις νέες διοικήσεις. Στις τράπεζες γελάει ο κόσμος με τη συμπεριφορά του. Του απαντούν, βεβαίως, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένες διαγωνιστικές διαδικασίες επιλογής των στελεχών με βάση τους κανονισμούς του SSM, οι οποίες δεν παρακάπτονται, αλλά αυτός το βιολί του. Ωστόσο, η φήμη του Παπαδημητρίου για το ενδιαφέρον του περί των διοικήσεων των τραπεζών έχει ξεπεράσει τα σύνορα. Υποθέτω ότι σχημάτισαν τη δική τους γνώμη για τα ενδιαφέροντα του νέου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης τόσο η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο που τους επισκέφθηκε πρόσφατα. Αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν κατάλαβε αυτά που του είπαν για τις διαδικασίες αλλαγής των διοικήσεων.

Δεν ξέρουμε αν ο καθ’ υλην αρμόδιος για τις τράπεζες, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης γνωρίζει για την κινητικότητα που επιδεικνύει ο Παπαδημητρίου, αλλά καλό θα ήταν, λένε οι κακές γλώσσες, την ίδια σπουδή να την έδειχνε και για τα θέματα της δικής του αρμοδιότητας. Γιατί, απ’ ό,τι μαθαίνω, εκεί ο υπουργός μένει μετεξεταστέος, αφού μιά σειρά από νομοσχέδια παραμένουν ακόμη στα συρτάρια του. Για να μην πω για το αφορολόγητο που το έκοψε με τις γνωστές δηλώσεις του στα Τρίκαλα πριν καλά καλά το κουρέψει η κυβέρνηση και τα έκανε μούσκεμα….

Δεν ήρθε και καμιά καταστροφή

αν πουληθεί το 17%

«Ανοικτό παραμένει το θέμα του 17% της ΔΕΗ, αλλά και να πουληθεί δεν θα γίνει καμιά καταστροφή». Τάδε έφη ο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε ομήγυρη διευθυντικών στελεχών την Πέμπτη, στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας, παρουσία του Γιώργου Σταθάκη. Τόπος, το Ιδρυμα Ευγενίδου στη Λεωφόρο Συγγρού, όπου και το Πλανητάριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει παρόμοια άποψη ο Παναγιωτάκης. Το έχει ξανακάνει σε παλαιότερο ενεργειακό συνέδριο, πάλι στο Πλανητάριο. «Δεν αλλάζει τίποτα για τη ΔΕΗ αν το Δημόσιο πουλήσει το 17%. Η κυβέρνηση είτε με το 51% είτε με το 34% θα ασκεί τον ίδιο έλεγχο» ήταν τα τότε λόγια του. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τον καβγά για το 17% της ΔΕΗ ως «σημειολογία των αριθμών», φράση που είχε ερμηνευθεί ως καρφί προς τον τότε υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ύστερα από λίγες ημέρες μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο. Του πάει του Παναγιωτάκη το Πλανητάριο. Εκτός κι αν η επιλογή του χώρου κρύβει κάποια σημειολογία. Οτι θα μπει σε τέτοια τροχιά ανάπτυξης η ΔΕΗ που θα θες τηλεσκόπιο για να της δεις…

Το φλουρί και η Γεροβασίλη

Στην ίδια εκδήλωση και η Ολγα Γεροβασίλη. Μη ρωτάτε τι γύρευε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΗ. Θα θυμίσω μόνο ότι τον περασμένο Αυγουστο, ως κυβερνητική εκπρόσωπος και ενώ οι επιθέσεις Σκουρλέτη στον Πιτσιόρλα ήταν συνεχείς με αφορμή τη ΔΕΗ, ερωτηθείσα η Γεροβασίλη αν θα πουληθεί ή όχι το 17% είχε απαντήσει πως όλες οι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί θα υλοποιηθούν. Το φλουρί της ΔΕΗ πάντως, αν έχετε την απορία, δεν έπεσε στη Γεροβασίλη, γυναίκα ωστόσο ήταν η τυχερή.