Και ενώ η αγορά περιμένει τον νόμο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού για να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται, έχουν παγώσει εδώ και μήνες και οι πλειστηριασμοί εξαιτίας της αποχής των συμβολαιογράφων αλλά και των παρεμβάσεων κινημάτων πολιτών κατά των πλειστηριασμών που ματαιώνουν τις διαδικασίες στα ειρηνοδικεία.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα ακόμα πρόβλημα, αφού ούτε στο μέτωπο αυτό προχωρούν οι διαδικασίες ακόμα και για περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών. Την κατάσταση αυτή θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζει του ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμη και να λειτουργήσει πιλοτικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται στο μέλλον οι πλειστηριασμοί. Μάλιστα, σε πρώτη φάση αναμένεται ότι θα μπουν στο σύστημα περίπου 2.000 ακίνητα μεγάλης αξίας, σύμφωνα με λίστες που έχουν καταρτίσει οι τράπεζες. Στη θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνηγορούν τόσο οι τράπεζες όσο και οι συμβολαιογράφοι που βρίσκονται κάθε εβδομάδα αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των πολιτών. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μια ηλεκτρονική διαδικασία θα βοηθήσει στο να γίνουν άμεσα και με διαφάνεια πλειστηριασμοί που αφορούν κυρίως ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι σήμερα κρύβονται και προστατεύονται πίσω από τα κινήματα των πολιτών που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ότι από τα 40 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα στεγαστικά και καταναλωτικά κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, το 25% ανήκει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ στην κατηγορία αυτή ανήκει και το 60% των επιχειρήσεων που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους για διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο πάντως που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς αποτελεί και μνημονική υποχρέωση. Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων έχει προτείνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκτιμώντας ότι το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, τη διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών.