Είναι κάτι που πολλοί αρχάριοι δρομείς ρωτούν, καθώς βιάζονται να δουν αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι πως μια ασφαλής συχνότητα είναι να τρέχετε μέρα παρά μέρα. Ειδικά ένας αρχάριος δρομέας πρέπει να προσέχει να μη βάλει πολλά χιλιόμετρα πολύ νωρίς. Κατ’ αρχάς πρέπει να αποφασίσετε ποιος ακριβώς είναι ο στόχος σας και τι θέλετε να πετύχετε τρέχοντας. Τρέχετε για λόγους υγείας (π.χ. για να χάσετε βάρος), τρέχετε απλώς για να καταφέρετε να ολοκληρώσετε έναν αγώνα ή μήπως τρέχετε για να πετύχετε κάποια συγκεκριμένη χρονική επίδοση; «Κάντε ένα πλάνο με πόσο χρόνο έχετε για να αφιερώσετε στο τρέξιμο» προτείνει στο περιοδικό «Runner’s World» η αμερικανίδα προπονήτρια Σούζαν Πολ. «Συνυπολογίστε τη δουλειά σας, την οικογένεια, τα μαθήματά σας ή άλλες υποχρεώσεις που έχετε, καθώς κανένα πρόγραμμα προπόνησης δεν θα δουλέψει αν δεν είστε συνεπείς».
Το να τρέχει κανείς τρεις φορές την εβδομάδα είναι καλό για αρχή και σύντομα θα δείτε πολλά οφέλη στην υγεία και τη φυσική σας κατάσταση. Επιτρέποντας στο σώμα σας να ξεκουραστεί ανάμεσα στις προπονήσεις, μειώνετε τον κίνδυνο να τραυματιστείτε ή να «καείτε» από την υπερπροπόνηση. Ενα εβδομαδιαίο πρόγραμμα τριών ημερών είναι πολύ βολικό όσον αφορά τον χρόνο που ξοδεύει κανείς και είναι ιδανικό για κάποιους πολυάσχολους. Ωστόσο, δεν σας παίρνει να χάνετε προπονήσεις. Το να τρέχει κανείς μόνο δύο φορές την εβδομάδα δεν το λες ιδανικό.
Κάποια προγράμματα των τριών τρεξιμάτων την εβδομάδα προτείνουν δύο ή περισσότερες ημέρες επιπρόσθετης εναλλακτικής προπόνησης: κολύμπι, ποδήλατο, γυμναστήριο κ.λπ. Οι εναλλακτικές μορφές προπόνησης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για να χτίσετε σωστή βάση φυσικής κατάστασης, ενώ βοηθούν στη μυϊκή σας ενδυνάμωση. Ωστόσο, δεν δείχνουν όλοι οι δρομείς το ίδιο πρόθυμοι να κάνουν και κάτι άλλο εκτός από τρέξιμο.
Το καθημερινό τρέξιμο, πάλι, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. «Δεν θα σύστηνα σε κάποιον να τρέχει κάθε μέρα, χρειάζεται και ξεκούραση» λέει η Σούζαν Πολ. «Αλλά μπορείτε να τρέχετε έως πέντε ή έξι φορές την εβδομάδα εναλλάσσοντας πάντα ρυθμό, απόσταση και διαδρομές. Το καλύτερο πρόγραμμα προπόνησης είναι αυτό που λειτουργεί προσωπικά σε εσάς και σας βοηθά να φτάσετε τους στόχους σας. Οπότε σκεφτείτε και προγραμματίστε προσεκτικά» συνεχίζει. «Ωστόσο», καταλήγει η προπονήτρια, «όσο η φυσική σας κατάσταση θα αλλάζει, θα δείτε πως θα αλλάζουν και οι στόχοι σας. Το ίδιο χρειάζεται να αλλάξει και το πρόγραμμά σας».