Η κατάσταση δεν είναι απλώς επικίνδυνη, τείνει να ξαναγίνει εφιαλτική. Ο χρόνος που απομένει για μια ομαλή πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τελειώνει και όλα μπορούν να καταστραφούν από τους τυχοδιωκτισμούς των κυβερνώντων που φλερτάρουν με το χάος. Στην απέλπιδα προσπάθειά τους να διατηρήσουν την εξουσία είναι ικανοί να παίξουν στα ζάρια το μέλλον της χώρας.

Τα κωμικοτραγικά της εβδομάδος με τους δραχμιστές να σηκώνουν κεφάλι την ώρα που υποτίθεται ότι γίνεται προσπάθεια για να κλείσει επιτέλους μια κάποια συμφωνία επανέφεραν τα σενάρια διάλυσης. Δεν είναι μόνον τυχοδιώκτες αλλά συστηματικοί σαμποτέρ. Ο θόρυβος που κάνουν οι συνωμότες της δραχμής είναι μικρότερος από την πραγματική ζημία που προκαλούν στη χώρα. Οσοι νομίζουν ότι δεν χάλασε κι ο κόσμος επειδή κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες συζητούν δημοσίως για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα κάνουν μέγιστο λάθος. Ο απόηχος αυτής της εθνικά καταστροφικής περιστροφής έχει κόστος τεράστιο και πληγώνει την ήδη διαλυμένη οικονομία.

Δεν φθάνει όμως που δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την κρισιμότητα των καταστάσεων, τώρα που νιώθουν την πολιτική τους εξαθλίωση χάνουν κάθε επαφή με την πραγματικότητα απειλώντας και εκβιάζοντας όσους δεν θεωρούν «δικούς τους». Η ανέντιμη άσκηση της εξουσίας έτσι κι αλλιώς αποκαλύπτει το πραγματικό τους πρόσωπο και τελικώς δείχνει αυτό που ήταν πάντα. Επ’ αυτού θα αποφανθούν την κρίσιμη ώρα οι πολίτες και η απάντηση θα είναι ηχηρή, αλλά το ζητούμενο είναι να μη φθάσουμε στις κάλπες με κατεστραμμένη χώρα. Αρκετή βλάβη προκάλεσαν με τις αυταπάτες και τα ατόφια ψέματα. Αν είχαν ίχνος εθνικής ευθύνης θα έπρεπε χθες να είχαν αποφασίσει είτε να κλείσουν τη συμφωνία είτε εντίμως να πάνε σε εκλογές να αποφασίσουν οι πολίτες για το μέλλον της χώρας πριν την ανατινάξουν.

Η αντιπολίτευση που παρακολουθεί με ικανοποίηση τις δημοσκοπήσεις δεν νοείται να μένει απαθής. Αυτά που συμβαίνουν είναι πολύ επικίνδυνα για να νιώθουν ικανοποιημένοι από τη διαρκή φθορά της κυβέρνησης. Ας συνεννοηθούν επιτέλους πριν φθάσουμε πάλι στο παρά πέντε.