Το απόγευμα της Τετάρτης η Φώφη Γεννηματά μίλησε στη Βουλή κατά εκείνων που παραχαράσσουν την ιστορία και συγκαλύπτουν την αλήθεια. Είπε ότι δεν είναι τυχαίο ότι στις επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ –σε ό,τι αφορά την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια –πρωτοστατούν κύκλοι της Δεξιάς. «Ειδικά αυτοί που ταυτίστηκαν με την καταστροφική για τη χώρα περίοδο της ΝΔ 2004-2009. Πρόσωπα που είναι υπόλογα έναντι της ιστορίας του έθνους. Κύκλοι που έχουν βέβαια εκπρόσωπο μέσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που φροντίζει να μην ερευνάται τίποτε, να μην αγγίζει κανείς τίποτε που αφορά εκείνη την περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να βλέπει πιθανότατα τον εαυτό του στα λεγόμενα της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να της απαντά λίγη ώρα αργότερα.
Η αναφορά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε δύο μέρες μετά την εκδήλωση για την παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «Η ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2015 – Από την ΟΝΕ στον Μηχανισμό Στήριξης» στο ΕΒΕΑ –παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή -, αλλά και μια μέρα πριν από το αιχμηρό σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο οποίο καταγγέλλεται «συνωμοσία σιωπής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ» σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που υπάρχουν για την πενταετία 2004-2009 και την είσοδο στα Μνημόνια. Το θέμα ωστόσο είναι πιο σύνθετο και έχει απασχολήσει εντόνως το τελευταίο διάστημα τον ηγετικό πυρήνα της Συμπαράταξης, η οποία είναι αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για σύσταση Εξεταστικής για την Οικονομία και συγκεκριμένα από την είσοδο της χώρας στο ευρώ (2000) μέχρι σήμερα. Αυτή την πρόταση επαναφέρει και το χθεσινό σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη, στο οποίο ξεκαθαρίζεται ότι στόχος δεν είναι να στηθούν κατηγορητήρια, αλλά να διαπιστωθεί τι πραγματικά έφταιξε και πώς θα πρέπει να χαραχθεί η εθνική γραμμή για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Δεν συγκαλύπτουμε, δεν στοχοποιούμε, δεν τεμαχίζουμε, αλλά εξίσου σθεναρά καταγγέλλουμε τη συνωμοσία της σιωπής για το 2004-2009 που έχουν συνάψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σύμπασα η ΝΔ» υπογραμμίζεται από τηνΣυμπαράταξη, σε μια γραμμή ότι στόχος είναι «η ανάδειξη της αλήθειας, όχι ο διχασμός, αλλά ούτε και η συγκάλυψη της ΝΔ ή η ενοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα στο κείμενο υπάρχουν εκτενείς αναφορές στα οικονομικά δεδομένα της κυβέρνησης Καραμανλή και επαναλαμβάνεται το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ότι υπήρξε απόκρυψη και αποστολή αλλοιωμένων στοιχείων στη Eurostat. «Ολοι οι οικονομολόγοι εντός και εκτός Ελλάδας συμφωνούν ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτυπώθηκε στο τραγικό δίδυμο “έλλειμμα δημοσιονομικό και ανταγωνιστικότητα” το 2009 και γρήγορα μετεξελίχθηκε σε κρίση χρέους» αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Το ΣΧΕΔΙΟ «ΕΛΛΑΔΑ». Στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη καθώς και στις συναντήσεις των προέδρων των τεσσάρων δυνάμεων που συναποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη συζητείται ωστόσο και κάτι ακόμη: το σχέδιο «Ελλάδα». Οι πιο παρατηρητικοί ίσως θυμούνται ότι σε αυτό αναφέρθηκε, πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη, η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή και πρόκειται για ένα σχέδιο της Συμπαράταξης για την ανασυγκρότηση της χώρας, κυρίως όμως, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «για να αποτρέψει έναν νέο εθνικό διχασμό που θα έρθει ως επιστέγασμα μιας εθνικής ήττας». Στο σχέδιο αυτό λοιπόν, εκτός από τις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί από τη Συμπαράταξη –για την ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική, τους αγρότες, τα εργασιακά, τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια κ.λπ. –θα συμπεριληφθούν και τα στοιχεία της «εθνικής γραμμής», τα οποία αυτή την περίοδο βρίσκονται υπό επεξεργασία –π.χ. χρέος, πλεονάσματα, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η τελική παρουσίαση του σχεδίου όμως θα πραγματοποιηθεί στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.