Ενα νομοσχέδιο-σκούπα για διάφορα ζητήματα της εκπαίδευσης κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Για τις περισσότερες λεπτομέρειές του, «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν ενημερώσει πρώτα με αναλυτικό ρεπορτάζ ήδη από το φύλλο της Τρίτης 31 Ιανουαρίου, οπότε εγώ θα περιοριστώ σε διάφορα στοιχεία που δεν ήταν τότε γνωστά.
Καταρχήν, στο νομοσχέδιο δεν εντόπισα να υπάρχει –προς το παρόν τουλάχιστον –η διάταξη που θα επέτρεπε και στους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές να ζητούν μετεγγραφές και είχε συζητηθεί αρνητικά. Τι υπάρχει; Μεταξύ πάρα πολλών διαφορετικών θεμάτων ξεχώρισα την κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), που δεν λειτούργησε για τις προτάσεις περί νέου Λυκείου και ο πρόεδρός του Νίκος Θεοτοκάς είχε δημιουργήσει θέμα γι’ αυτό. Αντικαθίσταται από νέο όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Από τίτλο σκίζει.

Ειδικές διατάξεις
Επίσης είδα διάταξη που προβλέπει ότι οι φετινές αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υποβληθούν εντός του τρέχοντος μήνα. Ακόμα, δημιουργείται Ενιαίος Αριθμός για κάθε μαθητή που θα τον συνοδεύει σε όλες τις τάξεις, δίνεται δικαίωμα περισσότερων απουσιών σε μαθητές με εξαιρετικές επιδόσεις σε καλές τέχνες ώστε να συμμετέχουν σε διοργανώσεις, θεσπίζονται ηλεκτρονικές εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, μεταφέρεται η Εθνική Βιβλιοθήκη στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλες ρυθμίσεις.

Οι εγκυμοσύνες!
Ωραία όλα αυτά, αν και περνάνε ελαφρώς στο «μουγκό», αφού τίποτα δεν ανακοινώθηκε ώστε να συζητηθεί προηγουμένως. Ωστόσο, να προσθέσω ότι άλλα με προβληματίζουν. Ο Γαβρόγλου είπε προχθές σε συνέντευξή του στο ελληνικό CNN ότι «έχουμε πάρα πολλές εγκυμοσύνες (σ.σ.: μαθητριών) μετά τις πενθήμερες εκδρομές», προκειμένου να διαμηνύσει ότι «δεν έχει το δικαίωμα κανένας γονέας να πάρει το παιδί του από το σχολείο για τα θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας», που περιλαμβάνει και τις λεγόμενες «έμφυλες ταυτότητες». Είναι το θέμα για το οποίο είχαν αντιδράσει κύκλοι της Εκκλησίας…

Στα Μέσα εν δράσει
«Η Παιδεία στα Μέσα εν δράσει» είναι ο τίτλος του 2ου ευρωπαϊκού συνεδρίου που πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε συνεργασία με τους ευρωπαίους πολιτιστικούς εταίρους, το Πανεπιστήμιο Spoleczna Akademia Nauk (Πολωνία) και το Laterna Magica (Ουγγαρία). Αποτελεί μέρος του προγράμματος πολλαπλών δράσεων Κινηματογραφικές Διαδρομές που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος EUFORIA-MEDIA Creative Europe.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ακαδημαϊκοί και ερευνητές των ψηφιακών και οπτικοακουστικών μέσων θα μοιραστούν με το κοινό επιστημονικά δεδομένα, εργαλεία και μεθόδους εκπαιδευτικής καινοτομίας.
Η εκδήλωση, σύμφωνα με την πρόσκληση που έλαβα, «απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για το ψηφιακό μέλλον της εκπαίδευσης, αλλά και να αναζητήσουν έμπνευση σε ψηφιακές αφηγήσεις και ιδέες σχετικά με την αξιοποίηση των οπτικοακουστικών μέσων στην Παιδεία».
Οι βασικές ενότητες του συνεδρίου θα αναδείξουν τα ζητήματα και τις βασικές προσεγγίσεις στον οπτικοακουστικό διάλογο και την επιρροή των οπτικοακουστικών μέσων στην ψυχοκοινωνική συγκρότηση των παιδιών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν επίσης τα αποτελέσματα της χρήσης νέων παιδαγωγικών εργαλείων, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή αφήγηση, και ο ρόλος των εργαλείων αυτών στο μαθησιακό περιβάλλον. Πολύ ενδιαφέρον!