Δεν έχουν τελειωμό οι καβγάδες στη Βουλή. Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του τελικού πορίσματος της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για την άρση ή μη της ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Αυλωνίτου, κατόπιν μήνυσης που είχε υποβάλει εναντίον της πολίτης για πρόκληση σωματικής βλάβης από ξυλοδαρμό. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, εισηγείται δηλαδή στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας ενός βουλευτή και στη συνέχεια τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας αποφασίζουν σε ειδική ψηφοφορία.

Νυχιές και σπρωξιές (;) και ανταλλαγή μηνύσεων

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έγιναν χθες, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, «μαλλιά κουβάρια» όταν ο Νίκος Παρασκευόπουλος φέρεται να εισηγήθηκε την αναστολή της σχετικής ψηφοφορίας επικαλούμενος ότι πρέπει να εξεταστεί εάν ο καταγγέλλων πολίτης που δηλώνει ότι τον χτύπησε η Αυλωνίτου είχε πολιτικά κίνητρα.

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σταλεί στη Βουλή, το επίμαχο περιστατικό συνέβη το 2012 στο Ερευνητικό Κέντρο του ΟΑΚΑ και πρόκειται για έναν άγριο τσακωμό ανάμεσα στην τωρινή βουλευτή και πρώην πρωταθλήτρια της κολύμβησης και τον διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου του ΟΑΚΑ. Αυτός τελείωσε με τον δεύτερο να διακομίζεται σε νοσοκομείο, καταγγέλλοντας την Αυλωνίτου ότι χειροδίκησε εναντίον του, τον έγδαρε με τα νύχια της και σπρώχνοντάς τον έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το περιστατικό συνέβη σε περίοδο που η Αυλωνίτου δεν είχε εκλεγεί βουλευτής και επομένως, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το αδίκημα δεν έχει σχέση με την πολιτική της δραστηριότητα. Μάλιστα το ερώτημα που έθεταν χθες βουλευτές της αντιπολίτευσης ήταν «αν δεχθούμε ότι η δίωξη είχε πολιτικά κίνητρα, τότε γιατί ο καταγγέλλων δεν κατηγορεί την κυρία Αυλωνίτου π.χ. για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά γιατί τον χτύπησε;».

Η Αυλωνίτου πάντως ζήτησε χθες από την Επιτροπή να μην αρθεί η ασυλία της, υποστηρίζοντας ότι η δίωξή της ενείχε πολιτικά κίνητρα. Παραλλήλως έκανε γνωστό ότι και η ίδια έχει μηνύσει τον διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου και η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα. Αυτή η πληροφορία ήταν που εξόργισε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι και μόνο για λόγους ισονομίας θα πρέπει να αρθεί η ασυλία της.

Η ψηφοφορία που έφερε το «αδιέξοδο»

Στην ψηφοφορία ο πρόεδρος της Επιτροπής Τάσος Κουράκης καθώς και ένας ακόμα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν το αίτημα για την άρση της ασυλίας της βουλευτού. Η παρέμβαση όμως του Παρασκευόπουλου, που προανέφερα, κατόρθωσε να προκαλέσει την αναβολή της συνεδρίασης. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη συμπολίτευση ότι με τεχνάσματα παρέχει προστασία στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.