Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο ήταν πιεστικό, αφού ο πολιτικός σχεδιασμός της Πειραιώς προσπάθησε να χωρέσει, δίπλα στο Προσφυγικό, και τις εκλογικές ανάγκες του κόμματος – που, προς το παρόν, αποβλέπουν στη συντήρηση προεκλογικής ατμόσφαιρας.

Με αυτή τη διπλή ατζέντα, άλλωστε, κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, είτε βρισκόταν στη Μόρια είτε σε συναντήσεις με τοπικούς φορείς και παράγοντες: «Δεν θα υποσχεθώ τίποτα παραπάνω από όσα μπορώ να κάνω… Πρέπει να υπάρξει πολιτική αποσυμφόρησης. Ανίκανοι υπουργοί διαχειρίζονται την κρίση. Οποιος δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Προσφυγικό, κατηγορείται ως ακροδεξιός. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά…» ήταν το στίγμα που έδωσε.

Στη Μόρια μίλησε με κατοίκους, αλλά δεν επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό – «δεν μπήκα στο hot spot γιατί έπρεπε να συνοδεύομαι με δύο διμοιρίες αστυνομικών» ήταν η εξήγηση, σε καταγγελτικό τόνο, η οποία συνοδεύτηκε με την προειδοποίηση ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου είναι «απολύτως επιβεβλημένη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε ακολούθως την 98 ΑΔΤΕ, όπου συνομίλησε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ νωρίτερα χθες το πρωί συναντήθηκε με τη γαλάζια περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Πριν μετακινηθεί προς τη Μόρια επισκέφθηκε, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το παράκτιο περιπολικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Τοξότης», το οποίο συμμετέχει και σε διασώσεις προσφύγων – μεταναστών, ενώ την εξόρμηση στη Λέσβο ολοκλήρωσε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο του νησιού.