Σας μιλώ για την «Αντιγόνη» που διδάσκεται στη Β’ Λυκείου, για την οποία η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων εξέδωσε προ ημερών μια επιθετική προς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωση ότι «πληροφορούμαστε το τελευταίο διάστημα την επιχειρούμενη –σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) –κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου και –κατά συνέπεια –τον εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη».
Κατήγγειλαν κατάργηση
Σημείωνε μάλιστα ότι «η διδασκαλία της “Αντιγόνης” δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα».
Η ανακοίνωση αυτή έδωσε την αφορμή σε μερίδα του Τύπου να καταγγείλει την αφαίρεση της «Αντιγόνης» από τα σχολεία. Ομως το ΙΕΠ, στις τελευταίες προτάσεις που έχει καταθέσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσων της Βουλής δεν περιλαμβάνει τέτοια πρόταση, αντιθέτως αναφέρει ότι στη Β’ Λυκείου πρέπει «να παραμείνει ένας ισχυρός κορμός υποχρεωτικών μαθημάτων που θα παρέχει ένα κρίσιμο φάσμα γνώσεων, πριν οι μαθητές προβούν στην καταλληλότερη γι’ αυτούς επιλογή στη Γ’ Λυκείου πιο συγκεκριμένης επιστημονικής κατεύθυνσης».
Κατόπιν αυτών ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε χτες ότι κανείς δεν μπορεί να… πεθάνει την «Αντιγόνη». Διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» και τόνισε: Το θέμα προκλήθηκε από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, η οποία βασιζόμενη σε ανυπόστατες φήμες, έσπευσε να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις.