Το ραντεβού στους δρόμους δόθηκε για μια ακόμη φορά –όπως κάθε χρόνο –μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μπλόκα στήθηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Κρήτη με τους αγρότες να περιμένουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους κυρίως στο Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Οι μηχανές των τρακτέρ άρχισαν να ζεσταίνονται από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η άκαρπη συνάντηση που είχαν οι αγρότες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στις 4 Ιανουαρίου. Τότε ο υπουργός είχε διαμηνύσει στους εκπροσώπους των αγροτών πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τις αλλαγές που ζητούν ελέω Μνημονίου. «Το Μνημόνιο του δένει τα χέρια» είχαν δηλώσει οι αγρότες μετά το τέλος της συνάντησης.

Από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των αγροτών τον Δεκέμβριο του 1996 στον κόμβο της Βιοκαρπέτ και την «επιχείρηση: σκασμένα λάστιχα» –που έβαλε σε εφαρμογή λίγους μήνες μετά η κυβέρνηση Σημίτη και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος για να διαλύσει τα μπλόκα –μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στον αγώνα των αγροτικών διεκδικήσεων. Πολύς κόσμος δυσανασχετεί κάθε φορά που οι αγρότες κλείνουν δρόμους και μπορεί να θεωρεί πως οι κινητοποιήσεις τους έχουν γίνει κάτι σαν έθιμο, με υπερβολικά –τις περισσότερες φορές –αιτήματα. Αυτή τη φορά όμως οι εκπρόσωποι των αγροτών υποστηρίζουν πως το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν λόγω των ρυθμίσεων της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό και Φορολογικό θα είναι αβάσταχτο με αποτέλεσμα τον αφανισμό τους.

Σε ανακοίνωσή της πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή Μπλόκων τονίζει πως η κυβέρνηση, αφού επέβαλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα ετοιμάζει «μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη, έσπευσε με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του». Απαιτούν δε την άμεση απόσυρση αυτής της κυβερνητικής απόφασης και επισημαίνουν πως δεν θα δεχτούν ούτε μια κατάσχεση για χρέη στον ΟΓΑ.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών υποστηρίζουν πως, σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, περισσότεροι από 650.000 αγρότες θα πρέπει να αποδίδουν στην Εφορία κάθε χρόνο έως και 49% του εισοδήματός τους. Οι επιβαρύνσεις, δε, κάθε χρόνο θα μεγαλώνουν: το 2017, ο συντελεστής υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνεται στο 14%, από 1η Ιανουαρίου του 2018 θα αυξηθεί στο 17% και από το 2019 στο τελικό 20%.

Μπαίνοντας στην 3η εβδομάδα των φετινών κινητοποιήσεων, πάντως, οι αγρότες της Μακεδονίας κατέθεσαν επίσημα χθες αίτημα στην κυβέρνηση για πραγματοποίηση συνάντησης στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας και Ανάπτυξης με στόχο να τεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα. Η απάντηση που έλαβαν όμως ήταν –όπως ανέφεραν οι αγρότες –«μέχρι το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) τα πράγματα είναι πιεσμένα, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας την επόμενη εβδομάδα».

Προς το παρόν, τα τοπικά συντονιστικά των αγροτών αποφασίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν υπάρξει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία και στην τροφοδοσία προϊόντων.

Γενική συνέλευση. Στο μεταξύ, σήμερα είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, στην οποία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι όχι μόνο από τη διευρυμένη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από άλλα μπλόκα.