Η διαφοροποίηση της γαλάζιας στρατηγικής είχε ήδη διαφανεί προχθές το βράδυ από το βήμα της Βουλής, όταν ολοκλήρωσε τη βασική ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: εάν στη μία πλευρά της ζυγαριάς βρίσκονταν οι κάλπες και στην άλλη το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν πρόδηλο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμαζόταν να στοιχηματίσει υπέρ της συμφωνίας.

Χθες αρκούσαν λίγες αράδες από το γαλάζιο επιτελείο για να επιβεβαιωθεί ότι η Πειραιώς ζυγίζει πλέον την κατάσταση με νέα μέτρα και σταθμά: «Εθνική γραμμή για τη χώρα είναι να φύγει η ανίκανη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα σκληρά μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει. Ας ενημερώσει και τον υπουργό Οικονομικών του, που κάνει τάχα πως δεν γνωρίζει».

Το μήνυμα δείχνει λακωνικό, αλλά είναι ιδιαίτερα εύγλωττο: πρώτον, η ΝΔ θεωρεί περίπου «σικέ» τη διαμάχη που επιχειρείται να αναδειχθεί στον άξονα Μαξίμου – Τσακαλώτου. Η εικόνα ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση και ο υπουργός Οικονομικών αντιστέκεται ή βάζει εμπόδια είναι πλασματική. Δεύτερον, η κυβέρνηση οδεύει προς μια δυσβάσταχτη συμφωνία και επιδιώκει απλώς να δημιουργήσει το κατάλληλο σκηνικό για να αντέξει την κατακραυγή και να περιορίσει το πολιτικό κόστος. Τρίτον, και κυριότερο για την αξιωματική αντιπολίτευση, η αξιολόγηση δεν έχει κομβικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις –οι κάλπες θα συνεχίσουν και μετά τη συμφωνία να αποτελούν μονόδρομο για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση.

Η νέα προσέγγιση και συνακόλουθα η αλλαγή σχεδιασμού της ΝΔ για να συντηρηθεί το εκλογικό αίτημα μεταφέρουν όλα τα αντιπολιτευτικά πυρά πάνω στον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα νέα σκληρά μέτρα. Για ό,τι συμβαίνει ή θα συμβεί στη χώρα και γι’ αυτά τα οποία επωμίζεται δυστυχώς η ελληνική κοινωνία, ο κ. Τσίπρας έχει την αποκλειστική ευθύνη» διαμήνυσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του ότι ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο εξής περισσότερο στο στόχαστρο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κάλπες και το δημοψήφισμα. Στη νέα μάχη χαρακωμάτων, εξάλλου, η Πειραιώς σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι από τη στιγμή που το Μαξίμου θα επιχειρήσει να ξεφύγει από τον εκλογικό κλοιό και να σπρώξει στο μέλλον τον εκλογικό χρόνο, η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει περιθώριο για ελιγμούς:

n Μια κίνηση απεγκλωβισμού της κυβέρνησης στη Βουλή, με το αίτημα για στήριξη των μέτρων από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, δεν πρόκειται να βρει συμπαραστάτες: «Ο Τσίπρας έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των μέτρων. Αν δεν μπορεί, ας πράξει τα δέοντα. Η χώρα ας πάει σε εκλογές για να γλιτώσουμε μια ώρα αρχύτερα. Εάν νομίζει ότι θα ξαναπαίξει τα ίδια επικοινωνιακά παιχνίδια του 2015, του λέμε ότι η ελληνική κοινωνία και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε τέτοια παιχνίδια. Είναι μόνος του».

n Μια δεύτερη απόπειρα διαφυγής μέσα από δημοψήφισμα επίσης θα ναυαγήσει, αφού αυτή τη φορά η αντιπολίτευση θα κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση από τον δρόμο που επέλεξε τον Ιούλιο του 2015: η μαζική αποχή για να αποδειχθεί άκυρο το δημοψήφισμα θα είναι το σύνθημα με το οποίο θα κινητοποιήσει η ΝΔ την ελληνική κοινωνία. «Ο λαός και η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους παιχνίδια» διακήρυξε για το θέμα αυτό ο γαλάζιος εκπρόσωπος.

Οπως αναγνωρίζουν άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς, οι προαναγγελίες και η έλλειψη φειδούς για τα αντίδοτα της ΝΔ επίσης αποσκοπούν στο να αναδείξουν την προσφυγή στις εθνικές κάλπες ως μονόδρομο για την κυβέρνηση και τη χώρα. Τον ίδιο στόχο, εξάλλου, δεν αποκλείεται να υπηρετεί και η μετατόπιση της ζυγαριάς προς την πλευρά της συμφωνίας, η οποία δεν προκύπτει από κάποια γραμμή πληροφόρησης της ΝΔ από την πλευρά των εταίρων, ούτε οφείλεται, βέβαια, στην πειθώ του Πρωθυπουργού και τις διαβεβαιώσεις του, προχθές στη Βουλή, ότι η συμφωνία θα κλείσει σύντομα. Η απάντηση που επιλέγουν να δώσουν οι ίδιες πηγές είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρατείνει την παραμονή του στο Μαξίμου –και το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί υποχρεωτικό βήμα, παρά το κόστος.

Η κόντρα Μαξίμου – Τσακαλώτου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γαλάζιο επιτελείο σκοπεύει να επενδύσει και στη διαμάχη Μαξίμου – Τσακαλώτου, ακόμη και αν τη θεωρεί φαινομενική. Από την Πειραιώς στρέφουν τους προβολείς σε μια «μάχη διαδοχής» που ατύπως έχει ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διαχειριστικής αδυναμίας και αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Και εδώ οι εκλογές αποτελούν μόνιμη επωδό. «Ακόμα και για αυτήν την ανεύθυνη κυβέρνηση, αυτή η διάσταση είναι επικίνδυνη. Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά παιχνίδια διαδοχής τους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε, όμως, ότι η παραμονή τους στην εξουσία βλάπτει ανεπανόρθωτα τη χώρα και τους λέμε ότι πρέπει να φύγουν» επέμεινε χθες ο Βασίλης Κικίλιας.