Τα βήματα σε έναν νέο αντιπολιτευτικό χορό που θα ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση αναζητούν στη ΝΔ, καθώς αναγνωρίζουν ότι μια συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους εταίρους και δανειστές αναγκαστικά θα μεταβάλει και τον γαλάζιο σχεδιασμό. Βασικό ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναγνωρίζουν και στενοί συνεργάτες του, είναι το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας να μην υποχωρήσει και, συνακόλουθα, το εκλογικό αίτημα να παραμείνει στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας –χωρίς τον κίνδυνο να εκφυλιστεί, με την πάροδο του χρόνου, σε κοινότοπη αντίδραση. Μια αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν νέο, ισχυρό μοχλό πίεσης για την κυβέρνηση, αλλά η γαλάζια ηγεσία επενδύει και στην ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού άξονα που επίσης θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση μιας προεκλογικής ατμόσφαιρας. Στο τρίγωνο Βερολίνο – Μαδρίτη – Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναζητήσει τις επόμενες ημέρες στηρίγματα όχι μόνο για την οικονομική συνταγή του, αλλά και για έναν σχεδιασμό που καταλήγει σύντομα στις κάλπες.
Η αξιολόγηση και η γαλάζια τακτική
Στην Πειραιώς αντιλαμβάνονται ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, εφόσον τις προσεχείς εβδομάδες καταφέρει ο Πρωθυπουργός να περάσει τον κάβο της δεύτερης αξιολόγησης. Η νέα τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα απασχολεί έντονα τον στενό προεδρικό κύκλο, ο οποίος ήδη καταστρώνει το πλάνο των κινήσεων Μητσοτάκη μετά το κλείσιμο της συμφωνίας. Στον γαλάζιο «πρωινό καφέ» προεξοφλούν ότι, με την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα περάσει από τη Βουλή χωρίς σοβαρούς κραδασμούς για την κυβερνητική πλειοψηφία, το Μαξίμου θα επιδιώξει να προβάλει μια εικόνα πολιτικής σταθερότητας, η οποία ενδέχεται να συνδυαστεί και με κινήσεις εκτόνωσης του πολιτικού κλίματος. Παράλληλα, στοιχηματίζουν ότι το κυβερνητικό κονκλάβιο θα κινηθεί με στόχο να αναστηλώσει την πρωθυπουργική εικόνα και να απενεργοποιήσει πλήρως κάθε εκλογικό συναγερμό.
Δεν είναι μια εξέλιξη που ευνοεί την αντιπολίτευση, πολύ περισσότερο την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα κληθεί πλέον να διαχειριστεί έναν κομματικό στρατό που βρισκόταν επί ποδός για την επιστροφή στα κυβερνητικά πόστα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που οι ίδιες πηγές ανιχνεύουν για τη ΝΔ από μια μετάθεση του εκλογικού ορίζοντα είναι ο κίνδυνος ακύρωσης ενός σχεδίου που ακολουθούσε η κομματική ηγεσία σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα γαλάζια ηνία. «Το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες υπαγορεύει όλες τις κινήσεις και παρεμβάσεις που κάνουμε τον τελευταίο χρόνο. Εάν το τραβήξουμε στην άκρη, δεν θα αλλάξουμε μόνον ένα αίτημα αλλά μια ολόκληρη στρατηγική» σχολίαζε χθες επιτελικό στέλεχος της Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι το κόμμα έχει στα χέρια του δραστικά αντίδοτα.
Ενα κλίμα «εξέγερσης» της κοινής γνώμης, πρωτίστως των μεσαίων στρωμάτων που εξαερώνονται μέσα στην οικονομική κρίση και τα πρόσθετα φορολογικά βάρη που έχουν επωμιστεί από το τρίτο Μνημόνιο, αποτελούσε κεντρικό στόχο της ΝΔ, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η χθεσινή επίσκεψη στη Λέσβο δεν περιοριζόταν σε μια αντιπολιτευτική άσκηση για το Προσφυγικό, αλλά ήταν πλήρως ενταγμένη στην επιχείρηση κοινωνικής αφύπνισης.
Παράλληλα, όμως, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιδιώκεται να ενεργοποιηθεί και ο ευρωπαϊκός παράγοντας, καθώς θεωρείται κρίσιμο για την αξιωματική αντιπολίτευση να μην υψωθούν ευρωπαϊκά τείχη στο γαλάζιο αίτημα των εκλογών. «Σε μια περίοδο που αρκετές χώρες της ΕΕ εισέρχονται σε εκλογική τροχιά, δεν μπορεί να υπάρχουν διλήμματα για τις κάλπες στην Ελλάδα» είναι το μήνυμα που εκπορεύεται από την Πειραιώς.
Από τον Ραχόι έως τη Μέρκελ
Η μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, στις 13 Φεβρουαρίου, αποτελεί κεντρικό σταθμό σε αυτή την προσπάθεια, αλλά η αφετηρία βρίσκεται στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη στη γερμανική καγκελαρία και την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί στην ισπανική πρωτεύουσα με τον Μαριάνο Ραχόι, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκών περιοδειών που υπηρετούν και τον εκλογικό σχεδιασμό.
Πέραν της συμπόρευσης λόγω ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στην ειδική σχέση του κεντροδεξιού ισπανού πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο –εν ολίγοις, η στάση στη Μαδρίτη μπορεί να συνδεθεί και με την ειδική προετοιμασία της επίσκεψης στο Βερολίνο. Ο Μαριάνο Ραχόι είναι ο μοναδικός ηγέτης στον ευρωπαϊκό Νότο που απολαμβάνει την αμέριστη στήριξη της Μέρκελ και μια κοινή γραμμή θα έριχνε εμπόδια και θα ενίσχυε την εκλογική πίεση που ασκεί η ΝΔ. Η συναίνεση από τις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στο γαλάζιο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι προφανές ότι θα μπορούσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τους πολιτικούς ελιγμούς του Αλέξη Τσίπρα και να συντηρήσει την προεκλογική ατμόσφαιρα μέσα και από ανακύκλωση των εκλογικών σεναρίων από τα διεθνή ΜΜΕ.
Στις επαφές που προγραμματίζονται τόσο στη Μαδρίτη όσο και στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στις ενστάσεις του για την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, επισημαίνοντας ότι τα προβλεπόμενα πλεονάσματα του 3,5% είναι ανέφικτα σε πολυετή ορίζοντα. Επίσης θα προβάλει τη γαλάζια πρόταση για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων, την υλοποίηση του οποίου θα εγγυηθεί. Μια θετική αντίδραση σε αυτό το πρόγραμμα από Μέρκελ και Ραχόι, στην Πειραιώς θεωρούν δεδομένο ότι θα καταγραφεί ως επιβεβαίωση όχι μόνο της αξιοπιστίας της γαλάζιας πρότασης, αλλά και του ενισχυμένου ρόλου του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αξιόπιστου και δυναμικού διαπραγματευτή.
Αναζητώντας το γερμανικό μήνυμα
Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, ένα θετικό νεύμα των εταίρων στα εκλογικά σινιάλα της ΝΔ θα μπορούσε να καταγραφεί ως πλήρες «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα, διαμορφώνοντας ένα νέο κλίμα και στο εσωτερικό ως προς την προοπτική των εκλογών.
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξει στο Βερολίνο τη «συνταγή Μέρκελ», επικαλούμενα την παρέμβαση της καγκελαρίου με την οποία άναψε τον Αύγουστο του 2015 το πράσινο φως στον Αλέξη Τσίπρα για τις εθνικές κάλπες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα. Σε μια στιγμή που στην Αθήνα κορυφωνόταν η αγωνία για τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην τρίτη –μέσα σε εννέα μήνες –εκλογική ζαριά Τσίπρα, η παρέμβαση Μέρκελ είχε λύσει κάθε αίνιγμα με εντυπωσιακό τρόπο. «Η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος της κρίσης!» είχε διακηρύξει η καγκελάριος, ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία, σύροντας όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προς την ίδια κατεύθυνση. Σε εκείνη τη φάση, το μήνυμα της καγκελαρίου είχε στηρίξει τους εκλογικούς σχεδιασμούς Τσίπρα –σήμερα μια ανάλογη παρέμβαση είναι πρόδηλο ότι θα ερμηνευόταν ως «προγραφή» Τσίπρα.
Με φόντο και τη διελκυστίνδα που κρατά ανοικτή τη δεύτερη αξιολόγηση και συνοδεύεται από λεονταρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, η στιγμή θεωρείται κατάλληλη από το γαλάζιο επιτελείο για ένα σινιάλο και από τους εταίρους ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν προκαλούν παρενέργειες. Σε μια παράφραση του μηνύματος Μέρκελ από τον Αύγουστο του 2015, άλλωστε, το βασικό επιχείρημα που επιστρατεύει πλέον ο αρχηγός της ΝΔ είναι πως «οι εκλογές αποτελούν τη λύση και όχι το πρόβλημα». Το μήνυμα απευθύνεται κατ’ αρχάς στο εσωτερικό, αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο αποβλέπει και σε μια στροφή των εταίρων, ώστε κι εκείνοι να αντιμετωπίσουν από την πλευρά τους την προσφυγή στις κάλπες ως μονόδρομο για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ το αναδεικνύει όχι μόνον ως λύση που βγάζει από ένα αδιέξοδο, αλλά και για να μην εμφανιστούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σενάρια περί οικουμενικών κυβερνητικών λύσεων, στην περίπτωση που η κυβέρνηση Τσίπρα αδυνατεί να προχωρήσει. Το μήνυμα, εν ολίγοις, ότι από την παρούσα Βουλή δεν υπάρχει άλλη πολιτική λύση πέραν των εκλογών θα μεταφερθεί μέσω Μαδρίτης και Βερολίνου σε κάθε ευρωπαίο εταίρο.
Επόμενος σταθμός η Σύνοδος του ΕΛΚ
Την ίδια ώρα, εκτός γαλάζιου σχεδιασμού παραμένει ένα ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, καθώς ο κεντροδεξιός υποψήφιος για το Ελιζέ Φρανσουά Φιγιόν θεωρείται «τοξικός» λόγω των σκανδάλων που αντιμετωπίζει με τις αργομισθίες της συζύγου και των παιδιών του. Η Σύνοδος των ηγετών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, στις 9 Μαρτίου, αποτελεί τον επόμενο σταθμό για την ευρωπαϊκή στήριξη του εκλογικού σχεδιασμού της ΝΔ, αλλά ακόμη μεγαλύτερο βάρος ρίχνουν από την Πειραιώς στη μεγάλη συνάντηση της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 29-30 Μαρτίου. Εκεί, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένει ο λαϊκισμός και ο Αλέξης Τσίπρας να αποτελέσουν τον «σάκο του μποξ»!