Λέγεται ότι τα μεγαλύτερα κακά ξεκινούν από καλές προθέσεις. Σε ότι αφορά όμως την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Gazarte από τους ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία όλοι απεύχονται το πρώτο και αναγνωρίζουν το δεύτερο. Διότι η πρόθεση είναι ενωτικού χαρακτήρα και η φιλοδοξία μεγάλη: η συνάντηση να αποτελέσει την αρχή για την ενδυνάμωση και ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Αυτό προδίδει άλλωστε και το θέμα της εκδήλωσης: «Η προοδευτική παράταξη σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει μέλλον αν κοιτάζει το μέλλον».

Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Ο στόχος είναι να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η Αννα Διαμαντοπούλου –η οποία εκπροσωπεί την κίνηση των τριών μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιώργο Φλωρίδη. Μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο αν και οι τρεις πρωταγωνιστές θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, οι εμπνευστές της εκδήλωσης πάντως εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο το γεγονός ότι καταγράφονται αρνήσεις στα διαρκή καλέσματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για συνεργασία όλων των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου υπό την ομπρέλα της –στο πρότυπο της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΔΗΣΟ και με διατήρηση της αυτονομίας τους –μάλλον δυσχεραίνει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Σε κάθε περίπτωση οι διοργανωτές εκτιμούν ότι πληθαίνουν οι φωνές από την Κεντροαριστερά που ζητούν τη δημιουργία ενός τρίτου ισχυρού πόλου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και πάνω σε αυτό ακριβώς επενδύουν. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε φίλους και ψηφοφόρους του Ποταμιού, η οποία συζητήθηκε στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης, πρώτη και με μεγάλο ποσοστό έρχεται η επιθυμία για συνεργασία του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Κίνηση των τριών. Δεύτερη είναι η επιθυμία για συνεργασία του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στην τρίτη θέση η επιθυμία να παραμείνει το Ποτάμι ανεξάρτητο και στην τέταρτη να συμπράξει μόνο με την κίνηση των τριών.