Λένε πως η πολιτική πρέπει να μένει μακριά από τον αθλητισμό. Στην περίπτωση του φετινού Σούπερ Μπόουλ (ο τελικός του αμερικάνικου φούτμπολ), που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Χιούστον (ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα) ισχύει το ρητό του Μπρεχτ: «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται».

Κεντρικά πρόσωπα στο κάδρο του δημοφιλέστερου αθλητικού γεγονότος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ και το μεγάλο αστέρι των φιναλίστ Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς Τομ Μπρέιντι.

Ο 39χρονος κουόρτερμπακ είναι από τους αθλητές που έχουν στηρίξει τον Τραμπ δηλώνοντας σε μια κρίσιμη καμπή του πρόσφατου προεκλογικού αγώνα: «Ο Τραμπ είναι φίλος μου κι εγώ υποστηρίζω τους φίλους μου».

Το κύμα διαμαρτυριών που προκάλεσε η εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ για επιβολή αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών, απειλεί να πλήξει και τη φετινή έδρα του Σούπερ Μπόουλ, το Χιούστον.

Τόσο οι αθλητές των Πάτριοτς όσο και αυτοί των Ατλάντα Φάλκονς αποφεύγουν τις ερωτήσεις για το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

«Δεν μιλάω καθόλου για πολιτική» δήλωσε ο Μπρέιντι, ο οποίος βομβαρδίζεται με ερωτήσεις για τις αποφάσεις του Τραμπ. «Το μόνο που θέλω είναι να επικεντρωθώ με θετική διάθεση στον αγώνα και να μην στρέψω αλλού την προσοχή».

Σε συνέντευξή του στη «USA Today» ο Μπρέιντι υπερασπίστηκε την άρνησή του να μιλήσει για πολιτική λέγοντας πως «ο κόσμος μπορεί να έχει τη γνώμη του. Κι εγώ έχω τη δική μου. Οπως και το δικαίωμα να μείνω έξω απ’ αυτό. Το μόνο που προσπαθώ είναι να είμαι ο καλύτερος για την ομάδα μου και όχι να της μεταφέρω αρνητικότητα».

Ενας ακόμα φίλος του Τραμπ, ο προπονητής των Πάτριοτς Μπιλ Μπέλιτσικ, κρατάει αποστάσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οχι όμως και ο άσος της ομάδας Μαρτέλους Μπένετ, ο οποίος μίλησε με σκληρά λόγια για τον Τραμπ για την επιβολή αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών σε αναρτήσεις του στο twitter.

«Αν φυτεύουμε σπόρους της αγάπης, αυτήν θα αναπτύξουμε. Αν φυτεύουμε σπόρους της άγνοιας και του μίσους, αυτά θα αναπτύξουμε».

Ο Μπένετ είπε αργότερα στους δημοσιογράφους πως πιθανόν να μην αποδεχθεί την πρόταση του Λευκού Οίκου στην περίπτωση που οι Πάτριοτς αναδειχτούν νικητές.

«Δεν υποστηρίζω τον τύπο που βρίσκεται σ’ αυτό το σπίτι» είπε λακωνικά.

Την άρνηση πολλών συναθλητών του να μιλήσουν για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ ο Μπένερ την αποδίδει στον φόβο μήπως χάσουν κάποια δολάρια!

«Πολλοί δεν έχουν την εκπαίδευση για να το κάνουν. Νιώθουν πως θα τους σταυρώσουν αν μιλήσουν».