Ενα γλυκό φιλί από τη Μίρκα περίμενε τον Ρότζερ Φέντερερ κατά την είσοδό του στα αποδυτήρια του Μέλμπουρν Παρκ. Είχε προηγηθεί μία βόλτα στη Μάργκαρετ Κορτ Αρένα για να πανηγυρίσει με τους φίλους τού τένις που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να παρακολουθήσουν τον τελικό από μεγάλη οθόνη.

Ο 35χρονος Ελβετός είχε κατακτήσει τον 18ο τίτλο του σε τουρνουά Γκραν Σλαμ, αλλά φαινόταν ότι ζούσε ένα όνειρο. Ηταν ένας αθλητής που είχε περάσει έξι μήνες μακριά από τα κορτ εξαιτίας μιας χειρουργικής επέμβασης στο γόνατο και κανείς δεν θα ποντάριζε σε αυτόν για τον τίτλο, στο Οπεν της Αυστραλίας.

Ο Φέντερερ το κατάφερε, παρότι πήγε στη Μελβούρνη με το Νο 17 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Ελβετός απέδειξε γιατί θεωρείται ο κορυφαίος τενίστας, παρά το γεγονός ότι είχε μείνει πέντε χρόνια μακριά από τίτλο σε Γκραν Σλαμ. Είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει τουλάχιστον πέντε φορές τρία από τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά (Οπεν Αυστραλίας, Γουίμπλεντον, Οπεν Ηνωμένων Πολιτειών).

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του. Παρομοίασε την κατάκτηση του αυστραλιανού Οπεν με τον τίτλο στο Ρολάν Γκαρός το 2009. «Είναι εντελώς διαφορετική η επίδραση αυτού του αγώνα. Ετσι μπορώ να τον συγκρίνω μόνο με τον τελικό του Ρολάν Γκαρός το 2009», είπε, ενώ δεν αποκλείεται όταν έσβησαν τα φώτα να έφερε στη μνήμη του τις άσχημες στιγμές του περασμένου χρόνου.

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, ο τραυματισμός στο γόνατο δεν προέκυψε στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στην προσπάθειά του να κάνει μπάνιο τα παιδιά του! «Εκανα μία απλή κίνηση και άκουσα ένα κλικ στο γόνατο. Στη συνέχεια πήγαμε στον ζωολογικό κήπο.

Το γόνατο ήταν πρησμένο. Πίστευα ότι θα περάσω την καριέρα μου χωρίς χειρουργείο, αλλά τελικά δεν τα κατάφερα». Οι

εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν κάκωση μηνίσκου και έτσι υποβλήθηκε σε επέμβαση τον Φεβρουάριο του 2016.

Στην επιστροφή του στα γήπεδα ο Φέντερερ αγωνίστηκε στο Μόντε Κάρλο και τη Μαδρίτη, σε μια προσπάθεια να είναι έτοιμος για το Ρολάν Γκαρός. Φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα στο γόνατο τον ταλαιπωρούσε ακόμα. Ετσι, αναγκάστηκε να αποσύρει τη συμμετοχή του από το Γκραν Σλαμ του Παρισιού, ενώ έλαβε μέρος στο Γουίμπλεντον όπου αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση. Κάπου εκεί, αποφάσισε με τη συμβουλή των γιατρών να κάνει κάτι δραστικό για να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις: «Χρειάζομαι μια εκτεταμένη αποκατάσταση μετά το χειρουργείο στο γόνατο. Οι γιατροί με συμβούλευσαν ότι αν ήθελα να είμαι στο ATP Tour χωρίς τραυματισμούς τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δώσω στο γόνατό μου και το κορμί μου τον κατάλληλο χρόνο για πλήρη αποκατάσταση», έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook, εξηγώντας γιατί θα έμενε εκτός γηπέδων έως το τέλος του 2016 και δεν θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Αυτή η χρονιά ήταν η πρώτη που ο Ρότζερ Φέντερερ έμεινε χωρίς τίτλο στο ATP Tour.

Ολα αυτά τα γνώριζε όταν έφτανε στη Μελβούρνη. Πριν αναχωρήσει από τη Ζυρίχη δεν δίστασε να παραδεχθεί μιλώντας στον ελβετικό Τύπο ότι οι φιλοδοξίες του έφταναν έως τον 4ο γύρο, ίσως και τα προημιτελικά. Ισως για πρώτη φορά πήγαινε σε ένα Γκραν Σλαμ ως αουντσάιντερ και όχι ως φαβορί. Αρχισε όμως να αποκλείει ένα ένα δυνατά ονόματα όπως ο Τόμας Μπέρντιχ, ο Κέι Νισικόρι, ο Σταν Βαβρίνκα.

Τότε ήταν που αποκάλυψε τις σκέψεις του όταν επισκέφτηκε την ακαδημία του Ναδάλ στη Μαγιόρκα: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα έως τον τελικό στη Μελβούρνη. Η μεγάλη μου αμφιβολία ήταν αν θα μπορούσα να ανταγωνιστώ ποιοτικούς παίκτες».

Στην επιστροφή του στη Ζυρίχη το κλίμα ήταν διαφορετικό. Οι θαυμαστές του είχαν πάει στο αεροδρόμιο να τον αποθεώσουν. Ο Φέντερερ είχε κάνει το χατίρι της οικογένειάς του, που ήθελε να μείνει αρκετές ημέρες στην καλοκαιρινή Μελβούρνη. Χρόνος για σκι στην Ελβετία υπήρχε στη συνέχεια.

Ενας τελικός Γκραν Σλαμ μεταξύ Φέντερερ και Ναδάλ είναι κάτι σαν το clasico του τένις. Δύο σπουδαίοι αθλητές, ο καθένας με διαφορετικά χαρίσματα. Κι αυτή ακριβώς η αξία του 31χρονου Ισπανού ήταν που έδωσε τη δόξα στον Φέντερερ.

Ο 35χρονος Ελβετός έμαθε νωρίς να είναι πρωταγωνιστής. Ο πρώτος τίτλος του ήταν το 2001 σε ένα indoor τουρνουά στο Μιλάνο. Εναν χρόνο αργότερα ήρθε το πρώτο ATP Masters στο Αμβούργο και το 2003 το πρώτο Γκραν Σλαμ με τη νίκη στο Γουίμπλεντον. Με αυτά τα τρόπαια έγινε η αρχή, για να γίνει ο κορυφαίος στο επαγγελματικό τένις.

Στην κατοχή του έχει (σε μεγάλα τουρνουά) 18 Γκραν Σλαμ, 24 Masters και έξι τίτλους στα ATP Finals. Συνολικά στην καριέρα του έχει έως τώρα 89 τίτλους. Μετά τη Μελβούρνη, πήρε και πάλι θέση στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Κι ένας υγιής Φέντερερ έχει την εμπειρία στα 35 του χρόνια να παραμείνει πρωταγωνιστής.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος του αθλητισμού τον αποθέωσε. Οχι μόνο από το τένις, αλλά και απ’ όλα τα αθλήματα. Από το ποδόσφαιρο μέχρι τη Φόρμουλα 1 και από τον Γιουσέιν Μπολτ έως τον Βαλεντίνο Ρόσι.