Υπάρχουν καλά και κακά πολιτικά διαζύγια –κανένας δεν ξέρει ακόμη πώς θα είναι αυτό της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και πόσο θα κοστίσει. Είναι, πάντως, το πρώτο που περιλαμβάνει μια Λευκή Βίβλο: ένα κείμενο 77 σελίδων στο οποίο περιγράφονται τα βασικά του διαζυγίου, έτσι όπως θα το ήθελε το Λονδίνο. Η Λευκή Βίβλος επαναλαμβάνει στην ουσία τα σημεία που είχε παραθέσει η Τερίζα Μέι πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Για κάποιους στις Βρυξέλλες, η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε σκιαγραφήσει ένα «σοφτ» Brexit για τη χώρα της κι ένα «σκληρό» για την Ευρώπη –«θέλει και το βούτυρο και τα λεφτά από το βούτυρο και το χαμόγελο της κοπέλας του γαλακτοπωλείου» έγραφε ο Ζαν Κατρμέρ, ανταποκριτής της γαλλικής «Λιμπερασιόν» στην πρωτεύουσα της ΕΕ.
Η Λευκή Βίβλος, πάντως, κινείται στο ίδιο πνεύμα. Και παρουσιάστηκε από τον υπουργό του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις χθες, μία ημέρα μετά την πρώτη υπερψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η απόφαση της Βουλής, διαδικασία που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 Μαρτίου, ελήφθη με 498 ψήφους «υπέρ» και 114 «κατά» –η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει 384 έδρες. «Θα έρθουν καλύτερες ημέρες» διατράνωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις παρουσιάζοντας τη Λευκή Βίβλο. Είναι κάτι που θα φανεί. Στο 77σέλιδο κείμενο, πάντως, επιβεβαιώνεται η βούληση της Βρετανίας να αποχωρήσει όχι μόνο από την ΕΕ, αλλά και από την ενιαία αγορά, ενώ είναι σαφής και η βούληση της εξαίρεσης από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ενας από τους δώδεκα άξονες είναι φυσικά και η μετανάστευση –θέμα που ήταν κεντρικό στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν υπέρ του Brexit σε ποσοστό 52%. «Θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά τις επιλογές που ανοίγονται μπροστά μας προκειμένου να ανακτήσουμε τον έλεγχο του αριθμού των ατόμων που έρχονται από την ΕΕ στη Βρετανία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις στους διάφορους τομείς της οικονομίας και της αγοράς εργασίας» αναφέρεται. Για το ίδιο θέμα προσφέρονται διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
«Σκωτσέζοι, εσείς ξεχάστε το!»
Η κυβέρνηση Μέι δεν ήταν το ίδιο φιλική απέναντι στη φιλευρωπαϊκή Σκωτία, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτησίας. «Ξεχάστε το» δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον όταν ρωτήθηκε σχετικά. «[Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον] πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της Σκωτίας να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014 και την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ. Ο σεβασμός έχει δύο δρόμους» πρόσθεσε. Αυτό πάλι θα είναι ένα κακό διαζύγιο.