Επεισοδιακή ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προγραμματισμένη συνομιλία εξελίχθηκε σε καβγά για το Προσφυγικό και τερματίστηκε όταν ο αμερικανός πρόεδρος έκλεισε το τηλέφωνο στον έκπληκτο αυστραλό πολιτικό.
Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, μια ημέρα μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε στην Αυστραλία από τις δηλώσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον σχετικά με την εφαρμογή εξονυχιστικών ελέγχων στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επανεγκατάσταση μεταναστών. Η εφαρμογή της συμφωνίας με την Αυστραλία συμφωνήθηκε στα τέλη του 2016, από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Οι Αυστραλοί προσέφεραν στρατιωτική υποστήριξη στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ και ως αντάλλαγμα οι ΗΠΑ δέχθηκαν να μεταφερθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Αυστραλία. Στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας η Ουάσιγκτον συμφώνησε να επανεγκαταστήσει περισσότερους από 1.250 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο και διαμένουν στα ειδικά κέντρα που έχουν οργανωθεί για τη φιλοξενία τους στον Ειρηνικό. Σε ανταπόδοση, η Αυστραλία θα επανεγκαταστήσει πρόσφυγες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.
Στον Ντόναλντ Τραμπ δεν άρεσε καθόλου η συμφωνία αυτή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «ανόητη συμφωνία» μιλώντας στον αυστραλό πρωθυπουργό. Κουβέντα στην κουβέντα οι τόνοι ανέβηκαν και παρότι η συνομιλία ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μία ώρα, περίπου στα 25 λεπτά, εξοργισμένος ο Τραμπ κατέβασε ξαφνικά το ακουστικό, όταν ο Τέρνμπουλ προσπάθησε να επεκταθεί και σε άλλα θέματα, όπως η Συρία. Την Τετάρτη, όταν το θέμα έγινε γνωστό, κατέφυγε στο αγαπημένο του twitter. «Το πιστεύετε; Η κυβέρνηση Ομπάμα συμφώνησε να υποδεχθεί χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί συνέβη αυτό; Θα μελετήσω αυτή την ανόητη συμφωνία» έγραψε.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι το τηλεφώνημα που έγινε το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε σε πλαίσιο ειλικρίνειας. Ωστόσο, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για μια «ιδιωτική» συζήτηση, η οποία απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων διεθνώς. Τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών που έχει οργανώσει η Αυστραλία σε νησιά του Ειρηνικού έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από τον ΟΗΕ, ενώ αρκετοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν.
Η ανάρτηση που έκανε ο Τραμπ στο twitter ενισχύει το κλίμα ανησυχίας για την εφαρμογή της συμφωνίας, ιδίως μετά την υπογραφή του ειδικού προεδρικού διατάγματος για τους μετανάστες που υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα. Το διάταγμα προβλέπει την αναστολή εφαρμογής προσφυγικών προγραμμάτων από τις ΗΠΑ, αλλά και την απαγόρευση εισόδου σε αμερικανικό έδαφος ταξιδιωτών από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειονότητα.
Η «Washington Post» χαρακτηρίζει το τηλεφώνημα Τραμπ – Τέρνμπουλ ως «το χειρότερο που έχει γίνει, μέχρι στιγμής, με ξένο ηγέτη» και υπενθυμίζει ότι η Αυστραλία είναι μια από τις πιο στενές συμμάχους των ΗΠΑ. Η ένταση σε διεθνές επίπεδο φαίνεται να αυξάνεται, καθώς χθες, πάλι μέσω twitter, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε ότι «πλέον έχουμε προειδοποιήσει επίσημα το Ιράν» όσον αφορά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το πώς θα απαντήσει στην κίνηση αυτή.