Τη μια ημέρα απειλεί να στείλει στρατεύματα στα νότια της χώρας εάν ο μεξικανός ομόλογός του δεν μπορέσει να σταματήσει «κακούς όμπρες» να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Οπου όμπρες – hombres είναι οι άνθρωποι στα ισπανικά και ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να κάνει επίδειξη των γνώσεών του αλλά και να υποτιμήσει τους νότιους γείτονες. Αυτό ήταν το ένα τηλεφώνημα –προς τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο –στο οποίο πρόλαβε να προσβάλει τις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας αλλά και τους πολίτες της. Και να φανταστεί κάποιος ότι το τηλεφώνημα προγραμματίστηκε για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο προέδρων που έχουν ανταλλάξει (κυρίως ο Τραμπ) βαριές κουβέντες τον τελευταίο καιρό.
Την άλλη μέρα ο 70χρονος νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε τηλέφωνο τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Λίγο μετά την απόφασή του να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες και να αρνηθεί την άφιξη προσφύγων, κάποιος ενημέρωσε τον Τραμπ πως υπάρχει μια συμφωνία που υπεγράφη επί Ομπάμα για μετεγκατάσταση προσφύγων που βρίσκονται στην Αυστραλία σε αμερικανικό έδαφος. Τι «κακή συμφωνία» είναι αυτή ήταν τα πρώτα του λόγια, ο αυστραλός πρωθυπουργός προσπάθησε να εξηγήσει, λίγο μετά ο Τραμπ άρχισε να λέει πόσο καλά τα πήγε στις εκλογές και πόσοι πολλοί Αμερικανοί τον συμπαθούν, οι τόνοι ανέβηκαν και η συνομιλία τελείωσε με τον νεοϋορκέζο μεγιστάνα, σύμφωνα με την «Washington Post», να κλείνει το τηλέφωνο ωρυόμενος στον αυστραλό πολιτικό που προφανώς θα είχε μείνει άναυδος στην άλλη άκρη της γραμμής.
Εχοντας αποξενώσει δύο από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφθηκε να μοιράσει κι άλλο την τράπουλα. Ετσι το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε ότι χαλαρώνουν οι κυρώσεις που είχε επιβάλει ο Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία πέρσι εν μέσω κατηγοριών πως ρώσοι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχαν χακάρει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές πολιτικών κομμάτων στις ΗΠΑ.
Μα τι συμβαίνει εδώ; έχουν αρχίσει και αναρωτιούνται πλήθος πολιτικών αναλυτών. Ο Τραμπ καταφέρεται εναντίον ενός κόσμου τον οποίο κληρονόμησε ως πρόεδρος και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο. Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, γνωστός για τις απόψεις του εναντίον του κατεστημένου, υποστηρίζει πως αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ ζουν «στρατιωτικό πραξικόπημα».
Εντάξει ο καλλιτέχνης, όμως τα ίδια είναι πολύ πιο ανησυχητικά όταν τα λέει ειδικός στην ιστορία του φασισμού. Η Ρουθ Μπεν-Γκιατ, καθηγήτρια Ιστορίας και Ιταλικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, προειδοποιεί στο CNN: «Από τις δράσεις και τις δηλώσεις των μελών της νέας κυβέρνησης δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε την πρόθεση επιβολής κάποιου είδους πραξικοπήματος». Η ειδικός στη φασιστική ιστορία εξηγείται: «Πολλοί μπορούν να παραξενευτούν για τη χρήση αυτής της λέξης, που φέρνει στο μυαλό στρατιωτικές χούντες σε μακρινές χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν βία και το στοιχεία της έκπληξης για να κερδίσουν την εξουσία. Η δική μας κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Τραμπ κέρδισε νόμιμα την εξουσία, όμως εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο στενός του κύκλος σκοπεύει να σοκάρει ή να πλήξει το σύστημα χρησιμοποιώντας το χάος που θα ακολουθήσει προκειμένου να φτιάξει ένα είδος κυβέρνησης μέσα στην κυβέρνηση: που θα είναι ευγνώμων μόνο στον πρόεδρο. Αυτό που μένει να ακολουθήσει είναι οι πολιτικοί διωγμοί που τόσο λατρεύουν τα αυταρχικά καθεστώτα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει και ρίχνει μολότοφ με τις αποφάσεις και τα διατάγματά του στην καθεστηκυία τάξη, γράφει το περιοδικό «Economist». Και δεν δείχνει διάθεση να σταματήσει. Η αποχώρηση από τη συνεργασία των χωρών του Ειρηνικού, η απαίτηση για επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA, το τείχος με το Μεξικό, η απαγόρευση εισόδου μεταναστών, η σύσφιγξη των σχέσεων με την Βρετανία που βρίσκεται στην έξοδο από την ΕΕ και με τη Ρωσία, οι πιο ψυχρές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η υποστήριξη των βασανιστηρίων, οι επιθέσεις στον Τύπο: ο κόσμος φαντάζει ήδη πολύ διαφορετικό από το Οβάλ Γραφείο.
«Στην πολιτική», γράφει στο κύριο άρθρο του το βρετανικό περιοδικό, «το χάος συνήθως οδηγεί στην αποτυχία. Με τον Τραμπ το χάος φαίνεται ότι αποτελεί μέρος του σχεδίου. Υποσχέσεις που έμοιαζαν απλές υπερβολές στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τώρα δείχνουν ως θανάσιμα σοβαρή εξέγερση με στόχο να ταρακουνήσει την Ουάσιγκτον και τον κόσμο. Γι’ αυτό και ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για ένα μέλλον χωρίς την Αμερική. Οι άλλες χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους διεθνείς θεσμούς, να στηρίξουν την οικονομία τους και να περιορίσουν τις αντιπαραθέσεις. Ολοι πρέπει να προετοιμαστούν. Ερχονται δύσκολες μέρες».