Δεν έχει τέλος το σίριαλ της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ για το Ελληνικό, στο οποίο, πέραν των πολλών ακόμη εκκρεμοτήτων, το νέο επεισόδιο αφορά ξαφνική εμπλοκή με δασικά θέματα.

Αν και στα πενήντα χρόνια που λειτουργούσε ο χώρος ως αεροδρόμιο τέτοια ζητήματα δεν είχαν τεθεί ποτέ, εντούτοις το αρμόδιο Δασαρχείο, του Πειραιά, εξετάζει ποιες εκτάσεις θα πρέπει να κηρυχθούν δασικές και ποιες όχι.

Το θέμα σέρνεται για καιρό, με τελευταίο κρούσμα την περίπτωση στελέχους του Δασαρχείου Πειραιά που αρνείται να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση, επικαλούμενο προβλήματα με τη δασική νομοθεσία.

Αν και δεν είναι σαφές με ποια ακριβώς αιτιολογία και τίνος εντολή εμμένει το Δασαρχείο στην άποψή του, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η εμπλοκή γίνεται με τη δική της ανοχή, αφού μέχρι τώρα η αρμόδια Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου δεν είχε πάρει θέση πάνω στο ζήτημα.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Το θέμα ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ζητώντας για λογαριασμό και άλλων βουλευτών να συγκληθεί η κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί γενικότερα η αντιπολίτευση για την πρόοδο της επένδυσης. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος αναμένεται να απαιτήσει από το συγκεκριμένο στέλεχος να τελειώνει με τον χαρακτηρισμό της έκτασης.
Κωλυσιεργία όμως καταγράφεται γενικότερα γύρω από τη συγκεκριμένη επένδυση. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ψηφίστηκε στη Βουλή η αναθεωρημένη σύμβαση αγοραπωλησίας για το Ελληνικό, δεν έχει συμβεί παρά ελάχιστη πρόοδος. Το μοναδικό μέχρι τώρα βήμα αφορούσε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα να γίνει καζίνο στο Ελληνικό. Αλλά ακόμη αγνοείται ο σχετικός διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Κατά τα λοιπά, δεν έχει ακόμη στελεχωθεί το Γραφείο Ελληνικού που είναι επιφορτισμένο να τρέξει και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση. Ούτε έχουν απομακρυνθεί από την έκταση οι δημόσιες και άλλες υπηρεσίες που στεγάζονται σε αυτήν (ΕΘΕΛ, ΕΜΥ, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.ά.) ούτε έχει αδειάσει ο χώρος από τους πρόσφυγες.

Ούτε επίσης, που είναι και το κυριότερο, έχει εγκριθεί ακόμη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, απαραίτητη για το επόμενο βήμα, να κατατεθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπλασης (master plan) του ακινήτου. Το σχέδιο δηλαδή που θα προβλέπει επακριβώς τι και σε ποιο σημείο θα ανεγερθεί εντός της έκτασης, και το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου 11 συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς να καταθέσουν τις απόψεις τους, και εν συνεχεία να συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα, που τελικά θα κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ολα δείχνουν ότι η πρόσφατη εκτίμηση του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, ότι αν όλοι βάλουμε τα δυνατά μας, τότε μπορεί μέσα στο 2017 να δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό, φαντάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη. Το πιθανότερο είναι πως οι μπουλντόζες θα μπουν μέσα στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων από το 2018 και μετά, προκειμένου να ξεκινήσουν τα πρώτα χωματουργικά έργα.