Υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα «σε καμία περίπτωση δεν θα απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης τόνισε για άλλη μία φορά πως «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ αναφέρθηκε, σε κομματική του συγκέντρωση, στον Έλληνα ομόλογό του Π. Καμμένο, λέγοντας πως «ο λόγος και οι ενέργειές του είναι προκλητικές».

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο Κιλκίς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι μια από εκείνες τις χώρες που εγγυάται την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος μας αυτός, ωστόσο, ως νησίδα σταθερότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μας οδηγεί στο να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Και για να είμαι σαφής: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Το επανέλαβε χθες από την Μάλτα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το καθιστούμε σαφές και εδώ» τόνισε.

Ο υφυπουργός συμπλήρωσε πως «διανύουμε μια κρίσιμη, ιστορική καμπή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα Τουρκία».

Επίσης το βράδυ του Σαββάτου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ υποστήριξε σε συγκέντρωση του δικού του κόμματος (AKP) στο Κοτζάελι πως «παρακολουθούμε με λύπη τις άκρως αβάσιμες και ανεύθυνες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, οι δηλώσεις, ο λόγος και οι ενέργειές του, είναι ανεύθυνες και προκλητικές, και τον καταδικάζω για τον λόγο αυτό».

«Μεταξύ μας, (με την Ελλάδα) έχουμε προβλήματα που δεν λύσαμε μέχρι σήμερα. Δεν αποτελούν όμως λύση οι προκλήσεις, αλλά η συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών για τα προβλήματα» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, λέγοντας πως «αυτό δεν είναι υπέρ της Ελλάδας, η Τουρκία με την Ελλάδα πρέπει να καθίσουν και να λύσουν μιλώντας τα προβλήματά τους στην περιοχή.

Συνέχισε λέγοντας πως «αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα υποκύψουμε σε τετελεσμένα» και κατέληξε με την «έκκληση» στην Αθήνα να δώσει τέλος στις ανεύθυνες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, και να συνεχισθούν οι προσπάθειές μας για το δρόμο της λύσης, με από κοινού συζήτηση των ζητημάτων και προβλημάτων μας».