Η φτώχεια μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβιώσεως και πρέπει να θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 48 μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελβετία, διαπιστώνοντας πως οι φτωχοί είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες από τους εύπορους να πεθάνουν πριν από τα 85 τους χρόνια.
Μεταξύ των φτωχών εθελοντών, το σχεδόν 15% των ανδρών και το 9% των γυναικών πέθαναν πριν από αυτή την ηλικία, έναντι του 11% των εύπορων ανδρών και του 7% των εύπορων γυναικών.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η φτώχεια από μόνη της μειώνει κατά μέσον όρο 2,1 χρόνια το προσδόκιμο επιβιώσεως – σχεδόν όσο και η άσκηση (αυτή το μειώνει 2,4 χρόνια) και περισσότερο απ’ όσο η υπέρταση, η παχυσαρκία και η κατάχρηση αλκοόλ.
Όπως γράφουν στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet,τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φτώχεια αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους προάγγελους νοσήσεως και πρόωρου θανάτου στον κόσμο, αλλά συνήθως δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την χάραξη των πολιτικών Υγείας.
«Δεδομένου του τεράστιου αντίκτυπου της κοινωνικοοικονομική κατάστασης στην υγεία, έχει ζωτική σημασία να την αποδεχθούν οι κυβερνήσεις ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου και να πάψουν να την αποκλείουν από τις στρατηγικές για την Υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σίλβια Στρινγκίνι, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, στην Ελβετία.
Και πρόσθεσε πως η φτώχεια μπορεί να σημαίνει στέρηση υλικών πόρων και περιορισμένες ευκαιρίες, οι οποίες διαμορφώνουν τόσο τον τρόπο ζωής όσο και τις δυνατότητες που διανοίγονται στη ζωή.